00:01 / 30.08.2023 Общество

Ракетні обстріли уже не є найбільшим страхом для українців, - опитування

Зараз людей найбільше лякають високі ціни, втрата джерел доходу та зростання комунальних тарифів, а от ракетні обстріли та можливий ядерний удар викликають побоювання у меншого числа респондентів, такими є  результати дослідження компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп", проведеного на замовлення Українського інституту майбутнього.

Зазначається, що в процесі опитування респондентам було запропоновано обрати до трьох найбільш актуальних проблем для них особисто на даний час.

Серед переліку проблем не було надано варіант "повномасштабне вторгнення в цілому", ця проблема є прогнозовано найбільш актуальною за результатами попередніх досліджень.

"Однак в переліку проблем були надані проблеми, які є наслідками повномасштабного вторгнення, або мають прямий з ним зв'язок", – йдеться у дослідженні.

За результатами опитування топ актуальних проблем сьогодення, на думку респондентів, складається наступним чином:

– високі ціни - 51%;
– відсутність стабільності / впевненості в завтрашньому дні - 50%;
– низькі доходи - 37%;
– відсутність фізичної безпеки через обстріли (ракети, дрони тощо) - 34%;
– високі тарифи на комунальні послуги - 33%;
– неможливість будувати плани - 30%.

"Варто зазначити, що проблеми, пов'язані з фінансовими питаннями, а також відчуттям стабільності / впевненості у майбутньому, виявилися більш значущими для учасників опитування, ніж питання фізичної безпеки", – прокоментували дослідники.

Основні страхи та побоювання

Основні страхи та побоювання опитаних громадян корелюються з актуальними проблемами – так, серед основних страхів та побоювань на даний момент зафіксовано подальше непомірне зростання цін (38%), зменшення доходу / втрата джерел доходу (36%) та суттєве зростання комунальних тарифів (30%).

Також зафіксовано страхи щодо можливих блекаутів (30%), погіршення фізичного здоров'я (29%), постійних обстрілів (28%) та ядерного удару / ядерної війни (28%).

Досить високі показники щодо страхів та побоювань мають і падіння економіки (27%), вибух на Запорізькій АЕС (27%), масштабний контрнаступ РФ (26%), погіршення психічного здоров'я (24%).

Дослідники зазначили, що в процесі опитування важливим було зафіксувати найбільші страхи та побоювання респондентів щодо найближчого майбутнього.

"Думки учасників розділилися, однак, з невеликим відривом, лідерами зафіксовано наступні події / ситуації, які викликають найбільші страхи та побоювання: зменшення доходу, втрата джерел доходу (17%), ядерний удар / ядерна війна (17%), подальше непомірне зростання цін (16%) та вибух на Запорізькій АЕС (14%)", – йдеться у дослідженні.

Ситуації, що дають надію на майбутнє

Крім цього, у респондентів поцікавилися, які події, ситуації чи заняття наразі дають їм впевненість та надію на майбутнє.

Успіхи на фронті та спілкування з рідними / друзями – ці відповіді надали відповідно 58% та 52% учасників опитування. Також надають надію та мають позитивний вплив на почуття впевненості учасників наступні події:

– обстріли території РФ (в т.ч. удар по Кримському мосту) - 33%;
– військова допомога від західних партнерів - 30%;
– заняття хобі - 22%;
– навчання, саморозвиток - 16%;
– приємні події в родині (одруження, народження дитини тощо) - 12%.

Підготувала: Ніна Петрович