17:06 / 21.08.2023 Общество

САП і НАБУ перетворюються на підрозділи Офісу Президента

Нідерландский резидент JKX UKRAЇNE звернувся з відкритим листом до Посольства США в Україні та державних органів України, в якому заявив про позбавлення його власності та бездіяльності НАБУ.

Навесні 2023 публічні заяви приватної акціонерної компанії Укрнафтобуріння, власником якої є JKX UKRAЇNE, привернули увагу громадськості. Йшлося про захоплення приватної власності одного з найбільших гравців в енергетичному секторі, чистий прибуток якого навіть за «воєнний» 2022 рік становив 830 млн.грн., а сукупна сплата податків за останні півтора року склала 8 млрд.грн. 

За словами власників JKX UKRAЇNE, до незаконного захоплення доклав руку заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма, який до цього активно коментував необхідність націоналізації іншого найбільшого нафтовидобувного товариства - Укрнафти.

Звернувшись до НАБУ, JKX UKRAЇNE сподівалось на об’єктивне та неупереджене розслідування. Саме про незалежність в розслідуваннях запевняв директор НАБУ Семен Кривонос послів «Великої сімки» та Євросоюзу у березні 2023 року. Про боротьбу з корупцією, як необхідний чинник для ефективного відновлення України зазначала Посол США Бріджит Брінк на зустрічі з Кривоносом влітку 2023 року. 

Також про боротьбу з топкорупцією говорив очільник САП Олексанндр Клименко після призначення та зустрічі з Послом США у червні 2023 року, заявляючи про необхідність посилення незалежності та розширення повноважень САП.  

Натомість, звернувшись у травні 2023 року із заявою про вчинення кримінального правопорушення до НАБУ, JKX UKRAЇNE довелося ще місяць добиватися початку розслідування, звернувшись до ВАКС для спеціальної вказівки НАБУ почати кримінальне провадження №52023000000000247.

JKX UKRAЇNE просив Директора НАБУ та керівника САП витребувати з Центрального апарату Державного бюро розслідувань матеріали кримінального провадження №42014000000000367, яке використовувалось для рейдерства  Укрнафтобуріння. Але 11 серпня 2023 року прокурором САП було змінено підслідність у кримінальному провадженні №52023000000000247 та дорученого його подальше здійснення слідчим Територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Києві. Таким чином, розслідування було доручено одному з фігурантів заяви JKX UKRAЇNE, який, на думку власника Укрнафтобуріння, був учасником організованої злочинної групи, що захопила Укрнафтобуріння.

«З листа, яким детектив скерував кримінальне провадження №52023000000000247 до Державного бюро розслідування нам стало відомо, що за 70 діб перебування провадження в НАБУ детектив «нарозслідував» матеріалів в обсязі лише 15 аркушів – це фактично обсяг первісного повідомлення заявників про злочин. Тобто детектив НАБУ не зробив нічого за більш ніж 2 місяця розслідування, але вспів «реабілітувати» високих посадовців, які були безпосередньо названі в цих повідомленнях» - заявляє у відкритому листі JKX UKRAЇNE.

Саботування розслідування кримінальних проваджень та «підзвітність» правоохоронних органів виконавчій владі були красномовними свідченнями відсутності механізмів стримування та покарання за злочинну діяльність українських чиновників. Для подолання цих вад і створювались НАБУ і САП, як локомотиви антикорупційної політики та очищення влади.

У 2023 році ошуканий іноземний інвестор JKX UKRAЇNE заявляє у своєму листі: «Рівень зловживань, який ми наразі спостерігаємо серед керівників та співробітників антикорупційних органів, вказує на цілком реальну небезпеку для подальшої ефективної боротьби із корупцією в Україні, насамперед - із розкраданням коштів не лише державного бюджету, а і залучених від іноземних держав та неурядових організацій допомоги та інвестицій».

Зазначене вказує, що Україна позбавилась останніх антикорупційних органів, які уклали «меморандум» з владою на мирне співіснування. Враховуючи, що кількість заступників та позаштатних співробітників керівника Офісу Президента невідома, керівники НАБУ і САП цілком ймовірно отримали до своїх офіційних паралельні посади директора та керівника позаштатних підрозділів Офісу Президента.