13:53 / 21.08.2023 Общество

"Майбутнє за молодими пілотами": у Британії на F-16 навчатимуться випускники 2023 року

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

До Великої Британії на навчання на винищувачах F-16 направилися пілоти-випускники 2023 року. У Швеції ж навчатимуться пілоти з бойовим досвідом, які випустилися у 2016 році.

Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук в ефірі телемарафону.

Він розповів, що у Британії та Швеції зручна система підготовки, тому там до кожного пілота інструктори підходять індивідуально.

Раніше американські інструктори перевірили рівень підготовки двох українських пілотів і зʼясували, що їм знадобиться чотири місяці замість 32, щоб опанувати F-16.

Зазначається, що у цьому винищувачі ключове — навчитися використовувати озброєння, а не лише засвоїти техніку пілотування.

Перед відряджанням пілотів на навчання їх також протестували на знання англійської мови.

BAGNET нагадує, що у Міноборони Данії заявили, що планують почати навчання наприкінці цього місяця.

Водночас радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду передати Україні винищувачі F-16. За його словами, Вашингтон дійсно надсилав відповідні листи Данії та Нідерландам, які очолюють коаліцію з підготовки пілотів.

Також він зазначив, що Україні нададуть американські винищувачі F-16 після завершення навчання пілотів нашої країни.

Програми підготовки українських пілотів ще у травні схвалив президент США Джо Байден, проте поки не було названо терміни постачання військових літаків.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба каже, що Україна отримає винищувачі F-16, коли завершаться тренування українських пілотів.

Проте видання The New York Times з посиланням на дані аналітиків повідомляло, що Збройні сили України можуть перемоги росію під час контрнаступу без західних без винищувачів F-16, а наявність цих літаків не мала б вирішального впливу на ситуацію на полі бою.

Водночас 18 серпня Сполучені Штати схвалили передачу винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів для захисту від росії.

Підготував: Сергій Дага