21:53 / 18.08.2023 Общество

На Київщине почали зводити перший 3D-будинок в Україні

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Для сім’ї з Ірпеня, яка залишилася без дому та батька, почали будувати перший в Україні житловий будинок за 3D-технологією. Про це пише мер Ірпеня Олександр Маркушин.

"Сьогодні я вперше побачив на власні очі, як програміст запустив з комп’ютера роботу 3D-принтера і він почав "друкувати" стіни майбутнього будинку. Словами важко описати…", – повідомив Маркушин.

Мер відзначив, що значною перевагою 3D-будівництва є швидкість. Каркас дому, площею 130 м² принтер утворить всього за 8 днів. Зведення 3D будинку є унікальним благодійним проєктом "Об’єднані заради допомоги". Ініціатор проєкту – фонд "Обійми нації". Перший такий будинок збудують для родини ірпінчан Березових. Від початку бойових дій цю сім’ю спіткало не одне горе – спершу ворог зруйнував їхній дім снарядами, а згодом батько Ярослав Березов вступив до лав ЗСУ. На жаль, пів року потому він загинув під Бахмутом. Дружина Наталія і дві доньки залишилися без дому та батька.

Крім жахливої втрати, сім’я зіткнулась з ще однією проблемою – право власності на житло. Виявилось, що через незакінчені бюрократичні процедури Наталія не могла подаватися на державні програми з компенсації. Тож ми разом з благодійниками вирішили допомогти саме цій родині повернути дім.

Раніше BAGNET повідомляв, що в Ірпені презентували проєкт комплексної відбудови приватного сектора. Відомо, що 30 будинків знесуть і відбудують з нуля, ще 31 дім відремонтують. Це житловий масив який постраждав під час російського обстрілу.

Підготував: Сергій Дага