18:52 / 17.08.2023 Общество

Зацофані ченці монастиря на Прикарпатті не підтримали календарну реформу ПЦУ

У Свято-Троїцькому монастирі в с. Баня-Березів на Івано-Франківщині заявили, що не підтримують календарну реформу й не переходитимуть на новий календар.

Відповідну заяву оприлюднили на сайті монастиря, передає "Еспресо.Захід".

"На Духовному соборі Свято-Троїцького чоловічого монастиря було прийнято рішення-що намісник та братія обителі не пітримує так звану календарну реформу та не переходить на новий календар", - йдеться у повідомленні.

У монастирі новий календар також називають "уніатським".

"Намісник та братія Свято-Троїцького чоловічого монастиря із сумом та болем на душі спостерігає за подіями, які склалися у житті нашої Православної Церкви України... Знову нас, православних християн, заставляють іти в "нову унію". І шкода тих хритиян-подвижників нашої церкви, які відстоювали свою віру — віру православну. Які зносили гоніння, наклепи і страждали за неї", — йдеться у заяві.

Новоюліанський календар вони називають "ганебним", мотивуючи це тим, що мовляв через його впровадження зникне Петрівський піст, "зникнуть наші звичаї і традиції".

Нагадаємо, Православна церква України 27 липня, офіційно затвердила перехід на новоюліанський календар. Рішення священники ухвалили під час Помісного собору Православної церкви України, який відбувся у Софії Київській.