09:27 / 17.08.2023 Общество

Декларування майна під час воєнного стану: військові на передовій не підпадають під дію закону

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Згідно із закопроєктом про відновлення декларування майна, декларуватись потрібно буде військкомам, закупівельникам та ВЛК, решті військових – не потрібно.

Згідно із уточненням голови комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасії Радіної, військові, що перебувають на фронті, не забовязані декларувати майно.

Під дію законопроєкту про відновлення електронного декларування під час воєнного стану підпадають військкоми, члени військово-лікарських комісій та ті, хто відповідає за здійснення закупівель. За словами чиновниці, декларування майна забезпечить прозорість воєнних закупівель та надасть можливість запобігти корупції у військових структурах.

"Після закінчення воєнного стану декларуватимуться тільки військові, які перебувають на управлінських та матеріально відповідальних посадах. Разом з тим, військкоми, чиновники ВЛК, закупівельники та апарат Міноборони все ж мають прозвітувати про свої статки і пройти перевірки вже зараз", — йдеться в заяві.

27 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Відповідний законопроєкт, прийнятий у першому читанні, підтримали 299 парламентаріїв. Пвісля чого міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що вважає за доцільне відновлювати декларування доходів військовослужбовцями після закінчення війни, через безпекові питання.

BAGNET нагадує, раніше Державне бюро розслідувань заявило, про розгляд 112 кримінальних проваджень про зловживання воєнкомами своєю владою.

Підготував: Сергій Дага