16:51 / 16.08.2023 Общество

Показувати оголене тіло за власною згодою, заробляючи гроші, чи займатися корупцією?

У Верховній Раді заговорили про часткову декриміналізацію порнографії.

Народний депутат від "Голос" Ярослав Железняк заявив, що "це точно краще, ніж брати хабар", повідомили УНН.

"Це вибір людини. Але це точно краще, ніж, як деякі наші політичні проститутки, брати хабарі і розкрадати Енергоатом – це точно більшу шкоду завдає", – сказав нардеп.

Наразі, за словами Железняка, усіх, хто зареєстрований на таких платформах як OnlyFans і надає контент еротичного чи порнографічного характеру, за законодавством слід карати – їх можуть ув'язнити на три роки.

Часткова декриміналізація змінить ситуацію, сказав.

"Їх не посадять. До них, або конкретно до цієї дівчини, не прийде завтра правоохоронець і не скаже "або ти мені платиш 200-500 доларів, або ми з тобою займаємось любов'ю", мʼяко кажучи. А зараз так роблять. І це проблема", – сказав нардеп.

Також нардеп наголосив, що ідеться виключно про добровільні дії з боку повнолітніх.

Зі слів Железняка, платформа OnlyFans сплачує в Україні податки, і лише за пів року сплатили 34 млн грн податків, які пішли на армію. І ця платформа є лише однією з багатьох.

Нардеп також сказав про волонтерський рух "Теронліфанс", який зібрав на допомогу армії понад 31 млн грн.

"Вони вже платять податки, а всіх цих дівчат і хлопців, які там зареєструвалися, по закону ми маємо посадити на три роки. А людей, які розграбовували Енергоатом, у кращому випадку посадять на два. Мені здається, якось несправедливо. Правда, ті вкрали мільярд на одній з головних схем і сфер для України. А інші показали оголене тіло за власною згодою, заробляючи гроші. Дисонанс якийсь виходить", – сказав нардеп.

Железняк заявив, що багато його колег у парламенті підтримують ідею.

"Мені здається, що наш парламент, як найбільш молодий парламент світу, має бути достатньо ліберальним. Ми вже мали голосування за Стамбульську конвенцію та навіть за легалізацію медичного канабісу. Там хоча б щось змінювалося, а тут ми просто фіксуємо статус-кво і прибираємо відверту шизофренію. Тому я знаю, що багато колег підтримують ідею робочої групи", – сказав.

Раніше Железняк повідомив, що законопроєктом пропонують переглянути статті Кримінального кодексу.

Торік у серпні петиція до президента про легалізацію порнографічної діяльності в Україні набрала 25 тис. голосів, необхідних для її розгляду.

У вересні президент Володимир Зеленський відповів на петицію. Глава держави доручив опрацювати це питання прем'єр-міністру Денису Шмигалю.

Слід відзначити, що статті ККУ, які порушують права людини, призводили до абсолютно диких випадків.

Скажімо, Тернопільський міськрайсуд своїм вироком визнав 20-річну українку винною у виготовленні, збуті і розповсюдженні порнографічних предметів. За продаж першої світлини, яку вона продала через соцмережу за 200 грн, покарав місяцем арешту, а за повторним епізодом (українка заробила 350 грн) засудив до 3 років позбавлення волі. Врешті звільнив від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши їй один рік іспитового строку.

З жінки на користь держави стягнули витрати за проведення судових експертиз — а це 1 784 грн. 84 коп. Що майже втричі більше, аніж вона заробила.

Кримінальний кодекс України

Стаття 301. Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів

ч. 1. Ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні - караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

ч. 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з отриманням доходу у великому розмірі, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, що українські моделі та порноакторки запустили благодійний челендж #UACHALLENGE на підтримку України: красуні демонструють свої принади за донати на підтримку ЗСУ.