14:50 / 16.08.2023 Общество

F-16 можуть допомогти Україні, навіть не зробивши жодного пострілу, – експерт

Фото: unsplash.com

Винищувачі F-16 в Україні можуть завдати шкоди військам РФ навіть просто своєю присутністю. Так, західні літаки можуть змусити агресора витрачати ресурси, які він не зможе поповнити, вже тим, що росіяни будуть змушені піднімати в небо свої гвинтокрили на додаткові вильоти.

Таку думку висловив військовий інженер, дослідник аналітичного центру Rand Майкл Бонерт у своєму матеріалі для Defensenews.

За його словами, повітряно-космічні сили росії до повномасштабного вторгнення в Україну мали приблизно 900 літаків тактичної авіації, але втратили від 84 до 130 із них – в результаті роботи української протиповітряної оборони, винищувачів, або ж вони самі зазнали аварії.

Однак це лише частина загальних втрат, зазначає експерт. Надмірне використання цих літаків також дорого обходиться росії, оскільки війна затягується.

У затяжній війні, коли одна сила намагається виснажити іншу, важлива загальна довговічність збройних сил, – наголошує Бонерт.

Військовий інженер вважає, що додаткові години, протягом яких росія використовувала свої літаки з лютого 2022 року, фактично коштували їй додаткових 27-57 літаків.

"У той час як новітні літаки рф розраховані на 3500-4500 годин нальоту, а деякі досягають 6000, літаки радянських часів розраховані на те, щоб перебувати в повітрі лише 2000-3500 годин. Хоча деякі платформи, такі як МіГ-31, були модернізовані для продовження терміну служби, багато з цих старих літаків (Су-24, Су-25, Су-27, МіГ-29) наближаються до кінця свого терміну служби. У кращому разі їм залишилося від 500 до 1000 годин", – йдеться у матеріалі.

Раніше видання The New York Times повідомило, що воїни Збройних сил України можуть перемогти росію під час контрнаступу без західних винищувачів F-16.

Підготував: Сергій Дага