14:12 / 11.08.2023 Общество

Всесвітньо відомого виробника алкоголю внесли до переліку міжнародних спонсорів війни

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло бермудську компанію Bacardi Limited до переліку міжнародних спонсорів війни, оскільки вона продовжує активно працювати в росії. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Агентство зазначає, що Bacardi Limited є найбільшою приватною міжнародною алкогольною компанією у світі, її продукція продається у понад 170 країнах.

Серед відомих брендів компанії є бренді Baron Otard, D’USSÉ; джин Bombay; текіла Cazadores; горілка Grey Goose, Eristoff; віскі Dewar’s, William Lawson’s, Aberfeldy, Aultmore, Royal Brackla, Craigellachie, Angel’s Envy й інші напої: Martini, St-Germain, Bénédictine.

Загалом Bacardi володіє понад 200 торговими марками, серед яких однойменний з фірмовою назвою компанії ром, який є найбільш продаваним ромовим брендом у світі.

Після початку великої війни Bacardi оголосила про зупинку експорту у рф і припинення вкладень у рекламу, але пізніше ця частина допису зникла з її офіційної заяви.

Зазначається, що компанія продовжила постачати свою продукцію у рф на мільйони доларів і шукати нових співробітників, публікуючи оголошення про  вакансії.

Більше того, вихід низки міжнародних брендів з російського алкогольного ринку знизив конкуренцію і створив можливості для тих, хто залишився. Скориставшись ситуацією, російський підрозділ компанії "Бакарди Рус" імпортував товарів на 169 млн дол. за рік війни в Україні.

Виторг "Бакарди Рус" 2022 року зросла на 8,5%, до 32,6 млрд рублів, а чистий прибуток – до 4,7 млрд: це на 206,5% більше, ніж 2021 року (1,5 млрд рублів), податку на прибуток до бюджету агресора сплачено на суму понад 12 млн дол. США.

Отже, Bacardi Limited продовжує сплачувати значні податки в російський бюджет, підтримувати економіку рф та спонсорувати агресію проти України.

BAGNET нагадує, компанія Bacardi за останній рік поставила продукції до рф на мільйони доларів, що призвело до зростання її доходів та прибутків у росії. Також у Bacardi International, відразу після початку повномасштабної війни в Україні оголосили, що припинять експорт алкоголю в рф і заморозять інвестиції в рекламу, але збільшили прибуток російської філії торік утричі.

Раніше Нацагентство з питань запобігання корупції внесло британську корпорацію Unilever до переліку міжнародних спонсорів війни. Випускає продукцію під брендами Domestos, Axe, Rexona, Dove, Calve, Rama, Brooke Bond, Lipton, Crème Bonjour, CIF, Knorr, Sunsilk, Timotei, CLEAR, “Чистая Линия” та інші.

Підготував: Сергій Дага