19:10 / 05.08.2023 Общество

В Україні різко виріс рівень домашнього насильства

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Починаючи з середини 2022 року, в Україні спостерігають раптовий зріст рівня домашнього насильства. Експерти, що спеціалізуються у цій сфері, вбачають причину в повномасштабному вторгненні. Про це повідомляє Reuters.

Після початку повномасштабної війни рівень домашнього насильства знизився через те, що багато жінок покинуло країну. Однак, протягом останнього року українки почали повертатися до своїх рідних домівок, і це спричинило збільшення кількості злочинів.

За перші п'ять місяців 2023 року (з січня по травень), кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства збільшилася на 51% у порівнянні з попереднім роком - складаючи 349 355 проти 231 244 випадків, зафіксованих у 2021 році.

За словами десятка посадовців і експертів, що працюють у цій сфері, це зростання насильства є наслідком стресу, економічних труднощів, безробіття та травм, пов’язаних з повномасштабним вторгненням. В більшості жертвами стали жінки.

Спеціалісти припускають, що рівень домашнього насильства продовжить зростати, особливо після повернення травмованих українських військових з фронту, яким необхідне психологічне лікування та підтримка.

Підготував: Сергій Дага