10:05 / 31.07.2023 Общество

В Україні знинуть селища міського типу та з'являться поселення

Фото: dan-news.ru

Верховна Рада України 28 липня ухвалила законопроект №8263, який передбачає "дерадянізацію" адміністративно-територіального устрою України та оновлює класифікацію населених пунктів.

З законодавства прибрали чинне з 1981 року радянське регулювання питань адмінтерустрою. На території нашої держави більше не існуватимуть селища міського типу (смт), а також міста районного чи обласного значення.

Відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села: 

  • Містом вважатиметься населений пункт з компактною багатоповерховою забудовою та населенням не менше 10 000 осіб.
  • Селищем вважатиметься населений пункт з садибною забудовою та населенням понад 5 000 осіб.
  • Селом вважатиметься населений пункт з садибною забудовою та населенням менш як 5 000 людей.

Населені пункти, які належали до категорії селищ міського типу (смт), стануть селищами, а міста республіканського, обласного та районного значення - залишаться містами.

Наприклад, смт Велика Димерка, що, згідно з даними Вікіпедії станом на 1.01.2020 р. має чисельність населення 9 510 осіб, залишається в статусі селища.

В Україні запроваджується поняття поселення - "компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення".

Відповідно до статті 133 Конституції України "систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села". Однак на практиці ми маємо компактні поселення і поза межами міст, сіл, селищ.

Підготував: Сергій Дага