07:33 / 27.07.2023 Общество

ЮНЕСКО закликала до глобальної заборони смартфонів у школах

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО) закликала заборонити використання смартфонів у школах, аби покращити освітній процес для учнів. Про це повідомляє The Guardian.

Як свідчать дані ЮНЕСКО, існують докази того, що надмірне використання мобільних телефонів пов’язане зі зниженням успішності в навчанні. Також надмірна кількість часу, проведеного за екраном, негативно впливає на емоційну стабільність дітей.

Зазначається, що заклик до заборони смартфонів говорить про те, що цифрові технології, включаючи штучний інтелект, повинні завжди підкорятися "людиноцентричному баченню" освіти та ніколи не витісняти особисте спілкування з учителями.

"Не всі зміни є прогресом. Просто тому, що щось можна зробити, не означає, що це потрібно робити", – йдеться у відповідному документі організації.

Зважаючи на те, що навчання все більше переходить в онлайн-режим, особливо в університетах, вона закликала політиків не нехтувати "соціальним виміром" освіти, де студенти навчаються віч-на-віч з викладачем.

"Цифрова революція має величезний потенціал. Але подібно до того, як лунають застереження щодо правил її регулювання в суспільстві, так само слід приділяти увагу тому, як вона використовується в освіті. Сучасні технології мають бути спрямованими на покращення навчального досвіду та на добробут студентів і вчителів, а не на шкоду їм", – сказала генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

За її словами, онлайн-навчання не може замінити людську взаємодію, тож слід ставити на перше місце потреби учня та підтримувати вчителів.

У доповіді ЮНЕСКО також зазначається, що попри те, що технології відкривають можливості для навчання, переваги розподілені нерівномірно. Тож багато бідніших людей з усього світу фактично виключені з освітнього процесу.

Підготував: Сергій Дага