14:12 / 12.07.2023 Общество

"Енергоатом" застрахував усі атомні станції України на випадок ядерного інциденту

Ілюстративне фото з відкритих джерел

В разі підриву росіянами тимчасово окупованої Запорізької АЕС Україна зможе отримати страхову компенсацію. Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом".

"У червні поточного року "Енергоатом" уклав договір страхування на понад 5 млрд грн щодо шкоди внаслідок ядерного інциденту на всіх чотирьох атомних станціях України", – йдеться у повідомленні.

Там уточнили, що у відповідному договорі, зокрема, зазначається, що страхове покриття по Запорізькій АЕС надається з відкладальною умовою після звільнення станції від окупантів, оскільки наразі вона не контролюється Україною та єдиним легітимним оператором – ДП "НАЕК "Енергоатом".

Проте компанія не контролює дії окупантів та не здійснює управління реакторними установками відповідно до вимог українського ядерного законодавства, а відтак і не може нести відповідальність за всі ядерні ризики, які можуть виникнути на окупованій ЗАЕС.

"Що стосується усіх інших вітчизняних атомних електростанцій, які працюють на підконтрольній Україні території, страхування за ядерну шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, діє повною мірою. Подібні виключення щодо воєнних причин ядерних інцидентів діяли і в попередніх страхових угодах Енергоатома, та є стандартною світовою практикою", – вказано у повідомленні.

Раніше BAGNET повідомляв, що в разі теракту росіян на ЗАЕС буде забруднено не більше ніж 30 км навколо.

Підготував: Сергій Дага