18:05 / 10.07.2023 Общество

СБУ повідомила про підозру черговому представнику Моспатріархату

Служба безпеки викрила клірика УПЦ МП у Черкаській області, який виправдовував рашистську збройну агресію та закликав захопити всю Україну.

За повідомленням Служби безпеки України у спілкуванні з парафіянами та своїми знайомими клірик неодноразово вихваляв вище військово-політичне керівництво росії і особисто очільника Кремля. Також він героїзував главу Чечні Рамзана Кадирова та виправдовував воєнні злочини росіян.

Як виявилося у ході розслідування, він був прихильником нацизму і водночас пропагував ідеї “поновлення” Радянського Союзу та закликав до захоплення окупантами всієї території України.

Під час обшуків за місцями проживання фігуранта виявили комп’ютерну техніку з матеріалами ворожої пропаганди, заборонену символіку та друковані видання з нацистською та комуністичною символікою.

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо настоятеля храму УПЦ МП у селищі Бородянка Київської області Віктора Талька, якого підозрюють у співпраці з окупаційними військами рф. Зокрема йдеться про облаштування катівні у церковному підвалі.