17:55 / 28.06.2023 Общество

До ювілею на Волині створили музей, присвячений воїнам УПА і Колківській республіці

27 червня у Колківському центрі професійної освіти відкрили Музей Колківської повстанської республіки.

Про це повідомила перша заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка із Волині Ірина Констанкевич, повідомили на сайті Верховної Ради.

«Цьогоріч ми відзначаємо 80-річчя від дня створення славнозвісної Колківської республіки, створення території свободи Української Самостійної Соборної Держави у вирі війни.

Для мене було важливим не лише внесення цієї визначної події у Постанову про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв, а й зробити все можливе для створення осередку національної пам’яті у Колках, де поставала УПА. І от сьогодні мала честь урочисто перерізати стрічку – і відкрити музей Колківської республіки на базі Колківського центру професійної освіти», – розповідає політикиня.

В урочистому відкритті взяли участь представники Українського Інституту Національної пам’яті, місцевих органів влади, історики, журналісти тощо.

«У час, коли Україна бореться з агресією росії, в час, коли ми, як і наші предки, захищаємо нашу соборність, відкриття таких осередків національно-патріотичного виховання набуває ще більшого значення. Вони стають бастіонами самосвідомості, сили й волі. Це вагомий внесок у майбутнє нашої країни, у майбутні покоління.

Щира вдячність усім, хто доклав зусиль до створення цього музею. Ваша праця і відданість надзвичайно важлива для збереження нашої національної спадщини та пам’яті. Особлива подяка директорці Колківського центру професійної освіти Людмилі Панасюк за небайдужість, запал та невичерпний ентузіазм.

Ми всі разом створили місце, де кожен зможе знайти натхнення та сили, де ми збережемо спадщину наших Героїв і передамо її наступним поколінням.

Запрошую кожного завітати до музею Колківської республіки, аби побачити цю непересічну колекцію і пережити дух нашої великої історії», – написала Ірина Констанкевич у своєму блозі.