17:03 / 22.06.2023 Общество

Сергій Тронь пояснив причини зростання курсу біткоїна

За один день, 22 червня, цінник біткоїна зріс на 5%, за останній тиждень – на 21%. На ринку криптовалют виникають питання: чому курс так підскочив та що надалі чекає ринок? Відповіді на ці питання дав інвестор та власник компанії «White Rock Management» Сергій Тронь у блозі на сайті «Мінфін».  

«Ті, хто сумнівається, і скептики люблять робити страшні прогнози щодо долі криптовалют. Але раз у раз їхні апокаліптичні пророцтва розбиваються об реалії живого та динамічного ринку. Коли цього четверга (сьогодні), 22 червня, цінник біткоїну влаштував новий похід нагору — додав 5% за один день і майже 21% за тиждень. Вчора курс сягав $30,7 тис. за монету, а сьогодні скоригувався на $30,3 тис. Нормальна історія після різкого зльоту. Особливо з огляду на те, що ще цього понеділка, 19 червня, ринок був у районі $26,4-26,6 тис», - пояснює інвестор.

За його словами, на ринок та інвесторів позитивно вплинуло повідомлення з Федерального окружного суду округу Колумбія (США), який підштовхнув SEC до угоди з Binance.US (американський підрозділ Binance), - суд не дозволив заморозити активи біржі у Штатах. 

«Ще більший інтерес до біткоїну та його курсу підігрівали новини щодо нових інструментів. Я маю на увазі заявку найбільшої у світі інвесткомпанії BlackRock у SEC на створення спотового ETF на біткоїн. На крипторинок позитивно впливає сам інтерес такої впливової компанії, як BlackRock до цього напряму, адже всі знають про її масштабні інвестиційні можливості. Плюс фінансова громадськість високо оцінює шанси задоволення цієї заявки. Всі знають, що BlackRock лише раз відмовляли у схваленні заявки на ETF на інші активи. До того ж, окрім BlackRock, аналогічні заявки до SEC подали ще кілька гравців — WisdomTree, Invesco та Bitwise. А сьогодні стало відомо, що це зробила і Valkyrie Investments з Делавера (США)», - продовжує власник компанії «White Rock Management». 

Сергій Тронь вважає, що додатковим позитивним чинником зростання курсу Bitcoin став запуск цього тижня нової криптобіржі — EDX Markets (EDXM).

«Її поява анонсувалась ще у вересні 2022 року, а зараз вона вже почала обслуговувати угоди. Серед засновників майданчика такі фінансові гіганти, як Charles Schwab, Fidelity Digital Assets та Citadel Securities. Ще були залучені такі співінвестори як Miami International Holdings, DV Crypto, GTS, GSR Markets LTD та HRT Technology, біржу підтримали такі блокчейн-проекти, як Filecoin та LayerZero. На даний момент на EDX Markets запущена торгівля біткойном (Bitcoin), ефіром (Ethereum), лайткойном (Litecoin) та біткойн-кешем (Bitcoin Cash). Причому за новим принципом: роздрібні інвестори торгуватимуть не безпосередньо, а через брокерів», - зазначає криптоінвестор. 

Експерт називає ще один важливий нюанс, який також стимулює зараз подорожчання криптовалют і біткоїну зокрема, — це зміна монетарної політики Федеральної резервної системи США. 

«У червні 2023 року ФРС вперше за довгий час відмовився від підвищення своїх ставок, залишивши їх у межах 5-5,25% річних. До цього їх підвищували 10 разів, щоб стримати зростання американської інфляції та підтримувати інтерес інвесторів до долара: з березня-2022 ставки піднялися одразу на 5%, до цього вони перебували в діапазоні 0-0,25%. Тепер регулятор вирішив зупинитися, заявивши громадськості, що темп зростання роздрібних цін став сповільнюватись. Це також мотивувало людей хоча б частину коштів перекласти на динамічний ринок криптовалют, який обіцяє суттєвіші заробітки», - підсумував Сергій Тронь.

Нагадаємо, «White Rock Management» - це міжнародна компанія із головним офісом у Швейцарії, що спеціалізується на створенні та обслуговуванні багатофункціональних дата-центрів по всьому світу. Наразі дата-центри компанії працюють у Швеції та США.