16:28 / 22.06.2023 Общество

Для євреїв зараз небезпечніше в росії, ніж в Україні, – головний рабин України

Головний рабин України Яків дов Блайх в інтерв'ю Radio NV розповів, що після початку повномасштабної війни до Ізраїлю з росії виїхало в рази більше євреїв, ніж з України.

«Цікаво, що до Ізраїлю від початку повномасштабної війни росії проти України виїхало близько 16 тисяч з України, а 65 тисяч — з Росії. Є великий рух євреїв із росії, які виїжджають. Багато хто з них після отримання ізраїльського паспорта повернувся в Росію, їм потрібен був паспорт, щоб колись можна було виїхати або щось робити», — розповів Яків дов Блайх в ефірі Radio NV.

Головний рабин України висловив думку, що для євреїв зараз небезпечніше в росії, ніж в Україні. Він припустив, що російська влада може звинуватити євреїв у програші війни проти України.

«Євреї жили в Україні понад тисячу років, і з цієї тисячі років були 50 або 60 років, коли між українцями та євреями було погано. А при Росії євреї жили тисячу років, і не було жодного хорошого дня для єврейської громади при російській владі, і в імперії, і в Радянському Союзі і так далі», — сказав він також.

У лютому 2023 року міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен повідомив, що від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну в Ізраїль вирішили емігрувати 15 тисяч українських євреїв.