09:27 / 19.06.2023 Общество

На Миколаївщині у воді виявили холероподібний вібріон

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На Миколаївщині у річці Інгулець та у Дніпро-Бузькому лимані виявлено холероподібний вібріон, що може викликати захворювання на гострі кишкові інфекції. Про це повідомляє Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

“Станом на 18 червня 2023, за результатами проведених досліджень, холерного вібріона у воді не виділено, проте виділено холероподібний вібріон (який є маркером можливої наявності холерного вібріона)”, – йдеться у повідомленні.

Так, його виявлено в р. Інгулець (м. Снігурівка), Бузькому лимані (пляж "Чайка", рекреаційна зона "Намив", м. Миколаїв), р. Інгул (м. Миколаїв), Дніпро-Бузький лиман.

Крім того, за мікробіологічними показниками лактозо-позитивна кишкова паличка (при допустимому рівні 5000 од.) становить: р. Інгулець – 240000000, Дніпро-Бузький лиман – 6200 – 13000.

На санітарно-хімічні показники у р. Інгулець не відповідав нормативам розчинений кисень, сухий залишок, хлориди, залізо та біологічне споживання кисню, у Дніпро-Бузькому лимані спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій по аміаку.

Нафтопродукти та пестициди у відібраних на дослідження пробах відсутні.

BAGNET нагадує, в Одесі заборонили купання на всіх пляжах міста у зв’язку з суттєвим погіршенням стану води.

Підготував: Сергій Дага