13:32 / 01.06.2023 Общество

Оленка Клочко: Журналістське розслідування. Українські сироти – маленькі жертви війни: хто забирає наших дітей? Частина 1

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Розслідування про те, як американські правозахисні організації незаконно вивозять беззахисних українських дітей до США.

До початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, яке триває з 24 лютого 2022 року, за різними оцінками, у країні мешкало до 200 тис. дітей-сиріт. Втім визначити достеменно, скільки саме одиноких дітей виїхало за межі України, неможливо.

Діти-сироти – це найуразливіша категорія населення: частина з них – зникли або загинули, інші – стають мішенями для торгівлі людьми.

Це розслідування ґрунтується на розмовах із правозахисниками в Україні та США, а також на ексклюзивних матеріалах, що підтверджують причетність благодійних організацій до протиправної діяльності. Інформація, якою поділилися джерела, мусить привернути увагу правоохоронних органів не лише в Україні, але й у низці європейських країн. З бесід із правозахисниками стало відомо, що існує таємна організація, що займається вивозом дітей з України в Європу, після чого діти просто зникають.

Про те, як працює мережа під виглядом безпечної евакуації, читайте у нашому матеріалі.

Організатор «порятунку»


Джонна Хоулмен

Знайомтеся, Джонна Хоулмен – виконавчий директор американської компанії Noetic International Inc., що займається координацією соціальних програм із вивезення з кризових регіонів світу (Афганістан, Ірак тощо) громадян іноземних держав. Їй також належать Next North Inc. та НУО (неурядова організація) Aviation Without Borders (AWB). Відомо, що усі вони тісно співпрацюють із Розвідувальним управлінням Міністерства оборони США, ЦРУ та Держдепартаментом США. Але про них – згодом.

Хоулмен має довгий послужний список: протягом 15 років проходила службу у польовій артилерії Армії США. Була і волонтером, і радником у різних компаніях. Нині Хоулмен є членом Консультативної ради з безпеки за кордоном (OSAC/ Overseas Security Advisory Council).

За її безпосередньої участі розроблено критерії медико-біологічного відбору українських громадян, створені канали для їхнього транспортування, а також сформовані евакуаційні команди, що складаються зі співробітників ПВК (приватної військової компанії) та медичних працівників.

Паспорт Джонни Мей Хоулмен

Етапи «порятунку»

Після 24 лютого 2022 року компанії Хоулмен помітно активізувалися в Україні та спрямували усі можливі ресурси для забезпечення транспортування дітей-сиріт. При цьому акцент було зроблено на дітей з тяжкими захворюваннями для їх подальшої передачі «прийомним родинам» у США.

«Евакуація» включала кілька етапів: охорона автобусів у Львові елітним спецназом США, консультація та огляд польськими лікарями у лікарні Independent Public Hospital (Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej) та проміжний пункт – або як його називають волонтери «безпечний дім» – у польських горах Бещади для подальшого транспортування дітей «у родини».

Найбільшу цікавість для вивозу дітей, представляють «сироти, яких не контролює дорослий/лідер». Тобто початково для вивезення обирають тих дітей, яких не шукатимуть на території України. Операції з вивозу дітей (а це професійні операції за участі людей, що мають бойовий досвід) проводяться під виглядом допомоги. Однак рівень таємності шкалить та викликає безліч запитань.

Наприклад, до персоналу, що займається вивезенням дітей, пред’являють суворі вимоги. Усі члени групи зобов’язані мати спеціальну підготовку. Також у групі є «оператори». Як правило, операторами є підрозділи спеціального призначення.


Структура «евакуаційної організації»

Як видно з документу, наданого джерелом, у «евакуаційних організацій» практично військова структура, де є власна логістика, розвідка та спецпідрозділи.

Один зі співробітників такої «евакуаційної організації» розкрив схему вивозу дітей. Група спеціально підготованих медиків та спеціальних операторів вирушають до Сату-Маре або Сучави у Румунії. Ці обидва північні румунські міста розташовані неподалік від кордону з Україною та мають на своїй території аеропорти.

У цих містах розгортають шпиталі, готові до приймання пацієнтів.

Далі – так звана «евакуаційна команда» відправляється до України для розвідки у нещодавно створені прийомні будинки. Наступна «команда» фокусується виключно на встановленні місцеположення та вилучення сиріт, а також невідкладно транспортує їх до Румунії для сортування, подальшого догляду та підготовки до поїздки в США.

За інформацією співрозмовника, усі члени «команд» мають спеціальну підготовку. Крім того, до складу груп входять висококваліфіковані медики, які мають ґрунтовні інституціональні та географічні знання, володіють іноземною мовою та культурою тощо.

Організації, з якими співпрацює Хоулмен

Аби зрозуміти масштаб усієї проблеми, ми проаналізували документи та визначили перелік партнерських організацій, з якими співпрацює ДжоннаХоулмен. Список вагомий та складається з комерційних та некомерційних організацій різних сфер діяльності, зокрема:

НКО «Глобальна група хірургічної та медичної допомоги», має зв’язки з Державним департаментом та Міністерством оборони США;

організації, що спеціалізуються на протидії торгівлі людьми, а також на наданні гуманітарної допомоги, та пов’язані з ЦРУ та Церквою Ісуса Христа Святих останніх днів (мормони): американські НКО Фонд Назарянин та Operation Underground Railroad (OUR). Один з керівників НКО OUR, який є мормоном, з 2018 по 2021 рік працював на посаді головного директора медичної компанії Predictive Technology Group, Inc. у Солт-Лейк-Сіті, штат Юта (США). Ця організація активно просувала застосування нової генної діагностики. За цікавим збігом, управління Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів також розташоване у Солт-Лейк-Сіті;

організації, пов’язані з Католицькою церквою, зокрема, Фонд Українського католицького університету та благодійна організація «Карітас»;

різноманітні гуманітарні організації США та Європи, зокрема, Anti-Trafficking International та EXITUS;

комерційні компанії різних країн: компанія Crucial Strategies Ltd. (Хартфордшир, Великобританія), компанія Bernard Global, LLC (США), компанія Napco Group (ОАЕ), компанія Adkernel LLC (США).

Правозахисники, що займаються пошуком українських дітей, на умовах анонімності розповіли, що взаємодія між організаціями здійснюється на суто «конфіденційній основі», а розголошення будь-якої інформації суворо заборонено американською стороною через можливі порушення кримінальних справ відносно окремих учасників.

Благодійна НУО EXITUS в Україні

Одну з ключових ролей з вивозу дітей з України відіграє компанія EXITUS. Це американська благодійна НУО, яка позиціонує себе у якості «організації із протидії торгівлі людьми», а її діяльність присвячена «свободам усіх, кого поневолили».


Керівництво компанії EXITUS

Один зі співробітників EXITUS передав кілька документів, що розкривають жахаючу роль організації у викраденні українських дітей.

Фрагмент внутрішнього документу

Як свідчить документ, у першу чергу організація «полює» на дітей, що перебувають у тяжкому стані. За свідченнями джерела, у дітей немає жодних родичів в Україні. При цьому невідомо, хто з місцевої влади санкціонує вивезення дітей до Європи у супроводі військових.

Фрагмент внутрішнього документу
 


Українські діти Артем і Максим, Кру і Джоселін


Окрім цього, дітям з дитячих будинків України рекомендована невідкладна евакуація та «агресивне медичне лікування». Що це означає достеменно не відомо. Втім, це робиться без будь-якого погодження з дорослими. До чого призводить подібне лікування також невідомо.

Ось декілька транспортованих українських сиріт: Артем (5 років), Максим (8 років), Кру (14 років), Джоселін (11років). Вони страждають від таких серйозних захворювань як церебральний параліч, мікроцефалія, епілепсія, порушення інтелекту, вроджений гідронефроз, гепатит С, вірус цитомегалії, а також захворювання серця, зору, зубів, нервової та рухової систем. Джоселін, Артем і Кру отримують харчування через гастрономічні трубки. Джоселін і Кру не розмовляють та не пересуваються. Артем і Джоселін мають залежність від седативних препаратів. Максим піддавався сексуальному насильству.

Це лише менша частинадітей, які були вивезені з України. Інформатор, який передав нам документи, зазначив, що слід дітей губиться після Румунії. Звідти їх вивозять до Сполучених Штатів, де вони просто «розчиняються».

Сьогодні в Україні складається дуже тривожна, якщо не сказати небезпечна ситуація стосовно дітей-сиріт. Ані ми, ані хтось інший не може відслідкувати їхню долю. В Україні просто відсутній механізм контролю за дітьми, які були вивезені з країни. Який догляд вони отримують після прибуття до країни евакуації? Наскільки тяжко/болісно відбувається процес адаптації? Ми навіть не знаємо, чи вони живі. Адже багато з них, нагадаємо, мають серйозні вроджені захворювання, що вимагають постійного та професійного контролю. Втім відповідальності за це з боку України ніхто не несе, а беззахисні українські діти фактично відправляються у небуття.

Від цього має бути страшно, і не лише самим дітям.

Автор:


Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа