18:51 / 24.05.2023 Общество

Мобілізованих нерідко відправляють на фронт без належної підготовки, – BBC News Україна

"Якщо замість місяця навчання на полігоні мати лише три дні для стрільби по 15 патронів – це буде коштувати комусь життя. Навіть стажера в кав'ярні за такий час не навчиш", – каже військовий, що служив в одній бойовій бригаді з новобранцями. Не всі з них, за його словами, пройшли справжнє навчання.

Про це йде мова в репортажі BBC News Україна.

У схожій ситуації опинився Віктор (ім'я змінено), ІТ-спеціаліст без військового досвіду. Отримавши повістку, він пішов служити.

Віктора мобілізували наприкінці березня цього року й відправили до 38 об'єднаного навчального центру Повітряних сил. Там він і мав би отримати базову і фахову підготовку.

"Лікар центру визнав мене непридатним до військової підготовки за станом здоров'я та фізичною формою, зокрема через малу вагу. Хоч ВЛК перед цим зробила висновок, що я повністю придатний", – розповідає Віктор.

Йому запропонували служити в роті охорони Деснянського центру комплектування і соціальної підтримки у Києві. Або військкомату, як досі називають ці установи. Він мав охороняти приміщення, вручати повістки та стояти в почесній варті на прощанні із загиблими військовими.

У нього був лише один навчальний день. Бійців роти відправили на тренування зі стрільби в позиції лежачи.

"Через три тижні нам повідомили, що відправляють до 93-ї бригади на сході. Сказали, що там пройдемо навчання. У пункті постійної дислокації нас зустрів старшина. Всі командири були на "нулі". У документах я був записаний стрільцем-санітаром. Звідти поїхали в пункт безпосередньої дислокації. Там ходили цілий день у повному екіпіруванні. Після кількох днів фізичних навантажень я почав втрачати свідомість", – каже Віктор.

У схожій ситуації, за його словами, тоді опинилися ще принаймні вісім мобілізованих з роти охорони ТЦК.

ВВС поспілкувалася з п'ятьма з них. Лише в одного мобілізованого був військовий досвід у минулому – рік строкової служби. Один із цих чоловіків побував на "нульових" позиціях у Бахмуті.

Вони самовільно залишили частину та звернулися до командування, щоб їм надали можливість пройти повноцінне навчання й відновитися на службі.

Ці та інші мобілізовані, а також військові з бойовим досвідом, з якими спілкувалася ВВС, попросили про анонімність.

У березні 2023 року командира десантного батальйону підполковника Анатолія Козела після інтерв'ю the Washington Post понизили на посаді. В ньому він, зокрема, розповів про наявні, на його думку, проблеми з підготовкою мобілізованих.

Частину військовослужбовців роти охорони з Києва направили в 58-му окрему мотопіхотну бригаду. Там їм організували кількатижневе навчання.

У 93-й бригаді ВВС пояснили, що мобілізованих до них мають скеровувати навчальні центри. Саме вони відповідають за їхню підготовку, коли бригада задіяна у боях і потребує поповнення. Й всі питання щодо навчання варто спрямовувати до командування Сухопутних військ.

Від їхнього імені та інших родів військ ВВС отримала відповідь управління зв’язків з громадськістю ЗСУ.

У березні 2023 року підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" вели важкі бої з росіянами на Бахмутському напрямку.

"Ситуація вимагала нагального посилення особовим складом, - відповіли в управлінні. - Військові, які не пройшли належної підготовки, не направляються одразу на лінію бойового зіткнення, а проходять адаптацію та додаткову практичну підготовку в підрозділах другого ешелону".