15:33 / 17.05.2023 Общество

ВАКС розглядає питання законності затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва (текстова трансляція)

Вищий антикорупційний суд 17 травня розглядає скаргу адвокатів голови Верховного Суду Всеволода Князєва на його затримання – текстова трансляція.
 
17 травня 2023 року у Вищому антикорупційному суді проходить судове засідання з розгляду скарги сторони захисту на затримання зі вчорашнього дня колишнього Голови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого САП та НАБУ підозрюють в одержанні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди. Трансляцію веде «Судово-юридична газета».

Дане процесуальне питання слухає слідчий суддя ВАКС Олег Федоров.

На засідання прийшов сам Всеволод Князєв, а також два його адвокати.

Сторону обвинувачення представляє прокурор, начальник відділу САП Олександр Омельченко.

Вчора він повідомив, що було затримано дві особи, а дії кваліфікуються за частиною 4 статті 368 і частиною 4 статті 369 КК (отримання неправомірної вигоди і пропозиція, обіцянка отримати неправомірну вигоду. Санкція передбачає від 8 років позбавлення волі).


15:25 Надалі почалася суперечка між стороною захисту та обвинувачення стосовно того, яка ж сума коштів досі не відшукана.

«Насправді знайти ці кошти дуже просто – треба спитати у пана Князєва, де вони», - додав прокурор Олександр Омельченко.


14:55 За словами детектива НАБУ, сам Князєв та його мати стверджували, що це їх гроші від продажу квартири.

«Під час одночасних обшуків у близько 20 суддів певні грошові кошти також були відшукані – я зараз не буду озвучувати їх прізвища», заявив детектив. Слідчі дії тривають стосовно відшукання.


14:43 Як зазначив прокурор, етапи передачі коштів були розділені на прохання самого Всеволода Князєва, який повідомив посереднику про необхідність надання частини вигоди шляхом направлення смс-повідомлення на мобільний телефон.

«Перше прохання з його боку було 1 травня. Наступне прохання від Князєва прозвучало 8 травня – про передачу 450 тисяч доларів. Тобто, грошові кошти передавалися під контролем правоохоронних органів. Жодного примусу чи провокації не було».

 

В ході обшуку, знов підкреслив прокурор, Князєв перешкоджав кримінальному провадженню. «Якщо буде прийнято рішення про звільнення з-під варти, є всі ризики, що ми ці кошти більше не знайдемо.

Вживаються активні заходи щодо пошуку цих коштів.

Грошові кошти отримувалися Князєвим для подальшої передачі коштів іншим суддям. Тому є ризики, що вони можуть перебувати в інших осіб, зазначив прокурор.


14:36 Детектив НАБУ повідомив, що 12-32 відбулося фактичне затримання за місцем проживання у квартирі (Печерський район). Також він додав, що Всеволод Князєв в ході обшуку не реагував на певні вимоги.


14:29 Також прокурор зазначив, що є ризик перешкоджання кримінального провадження з боку Князєва. Зокрема в ході проведення обшуку Князєвим вчиняв такі дії. В ході обушку не реагував на законні вимоги детектива, намагався користуватися своїм мобільним телефоном, ймовірно, намагався видалити певну інформацію. Також намагався вихопити цей мобільний телефон, зазначив прокурор.

Тому всі підстави для затримання Князєва В. С. без надання згоди ВРП тривають.


14:26 Отже, як підсумував прокурор, для тримання Князєва в ізоляторі тимчасового тримання залишаються підстави, оскільки не вся сума неправомірної вигоди («мічені купюри») ще віднайдена.

Крім того, ще не спливли відповідні строки - 16.05 о 18-58 вручена підозра.

 

Стороною обвинувачення також вжито заходів щодо можливості звернутися до суду з часу затримання особи у 72-ий строк.

Сьогодні стороною обвинувачення подано до ВРП відповідні матеріали, їх розгляд відбудеться 18 травня.

Також прокурор зазначив, що є ризик перешкоджання кримінального провадження з боку Князєва.


14:12 Також прокурор зазначив, що «обшук за місцем проживання тривав з 15 травня 21-02 години до 12-28 години 16 травня».

В ході цього обшуку вилучили заздалегідь ідентифіковані кошти у сумі 450 тисяч доларів США.

«Паралельно проводився обшук робочого кабінету Всеволода Князєва. В ході обшуку було виявлено частину неправомірної вигоди - з загальної суми 1 350 000 доларів США було вилучено 548 700 доларів США, які Князєв отримав 3 травня 2023 року», зазначив прокурор.

16 травня відразу після проведення обшуку за місцем проживання о 12-32 Князєвим був затриманий.

«Зверну увагу, що під час обшуків, а їх було проведено більше 30, до цього часу не встановлено, не відшукано та не вилучено решта частини неправомірної вигоди, яка була заздалегідь ідентифікована, а тому на час затримання існував ризик втрати та необхідність збереження цих речових доказів.

Тобто, було достатньо підстав для затримання Князєва В. С. без дозволу Вищої ради правосуддя», зазначив прокурор.

Нормою КПК передбачено негайне звільнення, якщо мета затримана досягнута. Речові докази досі не відшукані, тому підстави для затримання продовжують існувати.


14:08 Як зазначив Олександр Омельченко, «Всеволод Князєв підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 368 КК.

По хронології подій. Князєв Всеволод Сергійович підозрюється у тому, що він отримав від інших співучасників, простою мовою, в два етапи.

Підставою для цього було виписано контроль за вчиненням злочину 3 травня, під час якого зафіксовано факт огляду і ідентифікації та вручення заздалегідь ідентифікованих грошових коштів у сумі 1 350 000 доларів США. В ході цієї негласної слідчої дії встановлено, що ці грошові кошти були отримані Всеволодом Князєвим за місцем його проживання та у подальшому були переміщені ним за місцем розташування його робочого кабінету у приміщення Верховного Суду (Пилипа Орлика, 8).

Другий етап – контроль за вчиненням злочину, датований 12 травня 2023 року. В ході цієї негласної слідчої дії задокументовано отримання Князєвим В. С. отримання грошових коштів в сумі 450 тисяч доларів США за місцем свого проживання від іншого фігуранта кримінального провадження».


14:05 Прокурор, начальник відділу САП Олександр Омельченко зазначив, що ст. 482 КПК передбачає можливість без згоди ВРП відразу після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, якщо таке затримання необхідне для забезпечення збереження доказів.

Суддя має бути негайно звільнений, якщо мета – забезпечення збереження доказів – досягнута.


14-00 Всеволод Князєв виступив на підтримку заявленої його адвокатами позиції стосовно порушень.


13:55 Адвокат Клочков зауважив, що вже після затримання клієнта, детективи пояснили, що обшуки ще тривають. Але зараз всі обшуки вже завершено і відповідні підозри вручено.

«Ми розуміємо, що зараз НСРД вже завершені. Бо частина з них викладена у ЗМІ.

Крім того, що мій клієнт є суддею, у нього ще є статус адвоката. Хоча наразі право на зайняття адвокатською діяльністю призупинено, але гарантії на нього розповсюджуються», зазначив він. Зокрема, представники ради адвокатів регіону мали бути присутні під час обшуку та затримання.


13:52 Адвокати заявили, що повідомлення про підозру Князєву було вручено вчора ввечері. А додатки – лише кілька годин назад. Тому вони зараз не будуть аналізувати законність оголошеної підозри.

Сторона захисту просить негайно звільнити Всеволода Князєва з-під варти.

«Ви вважаєте, що саме затримання було незаконним, або ж наразі відпали підстави для подальшого утримання під вартою», - запитав суддя Олег Федоров.

На це адвокат заявив, що після того, як детективами було проведено фактичне затримання, адвокати повідомили про відсутність підстав за статтею 482 КПК. Бо зокрема на той момент вже були вилучені відповідні докази і завершено обшуки.


13:47 За словами адвоката, на час затримання судді о 12-32 16 травня, обшук в його помешканні був завершений. Тобто, всі докази, які сторона обвинувачення вважала за можливе вилучити, вже були вилучені.

Обшук у службовому кабінеті, який проводився паралельно, був завершений 16 травня о 9-48.

 

Відповідно дана обставина свідчить, що для затримання і утримування Князєва під вартою, дотримання умов статті 482 КПК немає. І подання до ВРП було отримане у приміщенні САП кілька годин назад.


13:42 Адвокат посилається на спеціальний статус судді, якого не можна затримати без дозволу ВРП, про що детективи знали. Стаття 49 частина 2 передбачає винятки – якщо ВРП надано згоду на затримання судді (а цієї згоди немає), а також затримання судді відразу після вчинення тяжкого злочину, якщо таке затримання необхідне для попередження злочину. Особливості затримання судді закріплені в статті 482 КПК.

Детективи НАБУ зазначили три підстави по статті 208, як вказав адвокат. Зокрема, що можлива втеча підозрюваного.


13:40 Як зазначив адвокат Іван Староста, 16 травня був затриманий Всеволод Князєв. Під час затримання протокол не складав. Пана Князєва було запрошено до приміщення НАБУ. Затримання було здійснено одразу після завершення обшуку помешкання пана Князєва.

Сторона вважає, що затримання є незаконним, оскільки у Всеволода Князєва був спеціальний статус судді Верховного Суду.


13:23 Прокурор, начальник відділу САП Олександр Омельченко надав суди протоколи обшуків та інші процесуальні документи.