13:29 / 10.05.2023 Общество

Клименко призначив своїм радником одіозного поліцейського-мультимільйонера Руслана Бірюкова

Фото: Руслан Бірюков/antikor.com.ua

У травні колишнього Директора Департаменту захисту інтересів суспільства та держави Руслана Бірюкова було призначено на посаду радника міністра МВС України Клименко. Відразу після цього Бірюков пішов у декретну відпустку по догляду за дитиною, яка, до речі разом з усією родиною Бірюкова з початку війни перебуває у Франції.

Як пише видання "Антикор", цікаво, що саме в цю країну Бірюков, ще на посаді директора департаменту,  кілька разів впродовж війни виїжджав нібито для проведення допитів, оформлюючи через ГСУ доручення на самого себе.

Окрім Франції минулого року він відвідав Польщу та Молдову. Що саме там робив тоді ще начальник одного з найтаємніших департаментів МВС невідомо, власне як і те, на яких підставах йому дозволили виїзд.

До речі, за час перебування на посаді начальника департаменту МВС Руслан Бірюков встиг придбати у Франції 2 автомобілі для дружини. Перше авто марки «Мерседес» спалили невідомі.

Взагалі про Руслана Бірюкова в мережі Інтернет не так багато інформації. Втім, за даними ЗМІ, він причетний до багатьох корупційних скандалів, є мультимільйонером, не відрізняється професіоналізмом та схильний до вживання наркотиків.

Це підтверджують і його колишні колеги та підлеглі з МВС. Бірюкова звинувачують у відкритому рейдерстві, хабарництві, численних зловживаннях та мобінгу. З приводу останнього до керівництва МВС надійшло кілька десятків рапортів. За словами потерпілих, Бірюков часто вдавався до погроз та матеріальних покарань співробітників свого Департаменту за будь-які спроби протистояти його свавіллю. Також він організував систему «відкатів» з заробітної плати та премій підлеглих правоохоронців.

Що стосується службової діяльності, то на посаді начальника Департаменту МВС, який був створений для захисту інтересів Держави, Бірюков переважно захищав приватні інтереси окремих осіб та «кошмарив» бізнес.

Зокрема, за його сприянням, в Одеській області компанії Кернелл вдалося отримати 2 елеватори фактично рейдерським шляхом - під керівництвом Бірюкова на майно елеваторів було накладено арешти, а власники під тиском та загрозою кримінального переслідування вимушені були укласти угоди про продаж елеваторів на невигідних умовах.

Ще однією жертвою спроби рейдерського захоплення бізнесу Бірюковим став одеський підприємець Халід Мусаєв. Його було оголошено у розшук, проведені обшуки. Втім жодних підтверджень звинуваченням у державній зраді правоохоронці так і не знайшли.

Також Бірюков відомий переслідуванням львівських волонтерів, зокрема Святослава Летинського, що займався збором коштів на автівки для ЗСУ.

Обшуки, проведені, за вказівкою Бірюкова, вдома у Летинського тривали кілька годин. У той час в помешканні перебували двоє його неповнолітніх дітей та дружина, яку одразу після завершення обшуку госпіталізували медики. В результаті поліція не знайшла жодних доказів порушень з боку волонтера.

Такі дії Бірюкова цілком можуть бути повʼязані з його проросійськими поглядами. Адже, за інформацією його оточення, він має паспорт громадянина РФ. Ще на початку повномасштабного вторгнення Бірюков хизувався у вузькому колі, що після перемоги Росії очолить міністерство внутрішніх справ.

Відомо також, що у перші дні наступу РФ Бірюков переховувався у Київській області та тривалий час не виходив на роботу, змушуючи своїх підлеглих привозити йому навіть продукти харчування. До речі, під час однієї з таких «доставок» двоє правоохоронців в службовий час отримали поранення, втім за командою Руслана Бірюкова розслідування за цим фактом було припинено, а самі постраждалі не отримали жодного підтвердження, що виконували прямий наказ керівника.

Не менше постраждав від дій Бірюкова ІТ-бізнес, в офіси якого за час існування департаменту ЗІСД неодноразово навідувались правоохоронці і за надуманими звинуваченнями проводили обшуки, після яких зникала не лише техніка, а й гроші. Суми, які Бірюков незаконно відбирав у  підприємців, сягають мільйонів доларів США. Ймовірно саме на ці кошти тоді ще керівник департаменту скуповував за кордоном автівки та забезпечував розкішне життя родини.

Таких епізодів в карʼєрі Бірюкова сотні. Його жадібністю та безпринципністю інколи обурюються навіть близькі до нього люди. За деякими з його злочинів наразі тривають перевірки, зокрема в СБУ. Втім це не завадило міністру МВС Клименко під час війни залишити Бірюкова радником у декретній відпустці.

Автор: Дмитро Сушко