12:56 / 09.05.2023 Общество

У Миколаєві демонтували бюст фаворита Катерини II Потьомкіна

Фото: ukrinform.ua

У Миколаєві знесли пам'ятник політичному діячеві Російської імперії, фавориту Катерини II князю Григорію Потьомкіну. Його вважають одним із засновників міста. Про це повідомляє "Укрінформ".

Пам'ятник знаходився у яхт-клубі міста з 2009 року. Наразі на його місці залишилася табличка з написом. Раніше аналогічний пам'ятник демонтували біля Миколаївського адміралтейства.

Активіст із Миколаєва, військовослужбовець ЗСУ Іллі Зелінського вважає, що персона Потьомкіна підлягає переосмисленню.

Потьомкін - фаворит імператриці Катерини II, засновник Чорноморського флоту Російської імперії, генерал - фельдмаршал. Мав прізвисько "Грицько Нечеса", яке отримав у 1772 році, коли так був записаний в один із куренів Запорізької Січі. Його так прозвали через перуку.

Мав титул князя Таврійського після приєднання Кримського ханства до Російської імперії у 1783 році. Потьомкіна поховали в Херсоні, але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну його тіло було викрадено.

Раніше в The New York Times написали про справжню роль Потьомкіна та причину важливості його персони для Кремля: "Полководець 18-го століття та коханець Катерини II допоміг завоювати Україну та посідає особливе місце у тій версії історії, яку Кремль використовує для виправдання війни".

BAGNET зазначає, Україна має всі законні підстави для вилучення пам'яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам'яток, які є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики та ідеології. Це сталося після того, як депутати ухвалили Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та вилучення з Реєстру окремих об'єктів культурної спадщини".

Підготував: Сергій Дага