13:34 / 02.05.2023 Общество

Біженці в Румунії отримуватимуть допомогу за новими правилами

Фото: pexels.com 

Влада Румунії суттєво скоротила допомогу українським біженцям. Йдеться про дві основні програми: компенсацію на житло та щомісячне грошове забезпечення.

Про це інформують румунські ЗМІ, посилаючись на постанову уряду.

"Ми маємо досить обмежений бюджет. Ми вже витратили мільйони євро на допомогу українцям і плануємо допомагати і в майбутньому. Ми докладаємо максимум зусиль для забезпечення підтримкою абсолютно всіх, і румунів, і іноземців", - заявили в уряді.

Згідно з рішенням, одноразову щомісячну допомогу надаватимуть максимум протягом чотирьох місяців поспіль у разі дотримання однієї з таких умов:

  • документальне підтвердження про працевлаштування;
  • надання документів про зарахування неповнолітніх дітей у навчальні заклади.

Ті біженці, які працевлаштуються та запишуть дітей до шкіл, до кінця поточного року отримуватимуть грошові виплати у розмірі 2 тис. лей (16,47 тис. грн) на сім’ю. Допомогу надалі продовжать отримувати також пенсіонери віком старше 60 років.

Нові виплати надаватимуть лише на один місяць тим українцям, які можуть працювати, проте не знайшли роботу і не влаштували дітей у навчальні заклади.

Також з 1 травня зміни торкнуться не тільки українців, а й громадян Румунії, які надали їм прихисток. Домовласникам більше не виплачуватимуть кошти. Ця програма діятиме тільки для вразливих категорій людей (вагітні жінки, літні люди, а також студенти, що вчаться у румунських вишах). Субсидіюватимуть колективні центри розміщення, тобто тимчасові помешкання.

Громадяни України зі статусом захисту з травня продовжать користуватися безплатними медичними, а також соціальними та освітніми послугами.

Підготував: Сергій Дага