11:14 / 17.04.2023 Общество

Спостереження за птахами: можна цілодобово стежити за сім'єю лелек

Працівники нацпарку «Пирятинський» встановили камери та з 31 березня запустили пряму трансляцію з лелечого гнізда у селі Леляки на Полтавщині на YouTube-каналі Лелека Грицько.

Науковці нацпарку багато років ведуть обліки білих лелек. Кілька років тому у нацпарку оселився чорногуз, якого назвали Грицьком. Восени 2021 року буревій зруйнував його гніздо. Допомогти у відбудові науковцям взявся місцевий бізнес – «Леляківська сироварня».

Завдяки їхній підтримці вдалось виготовили штучну платформу для гнізда. Тоді ж мали встановити й камери спостереження за лелеками, але почалась війна й устаткування для трансляції опинилось під окупацією на Харківщині.  

«Прилади для стримінгу на той момент перебували в Салтівці під Харковом. Працівник парку заховав їх у погребі. І лише після звільнення Харківщини прилади вдалося дістати», – розповідають працівники нацпарку.

Цього року камери таки встановили й вже запустили прямий ефір з лелечого гнізда. 

До слова, за гніздовий сезон 2022 року у відреставрованому гнізді виросло п'ятеро пташенят. Це рекордна кількість для нацпарку «Пирятинський». Цього року пара лелек має також п'ять яєць. Як ростимуть та розвиватимуться лелеченята тепер може спостерігати кожен.  

Зібраний відеоматеріал будуть використовувати науковці та студенти кафедри екології та зоології Київського національного університету імені Тараса Шевченка для вивчення гніздової поведінки лелек.

Підготувала: Ніна Петрович