10:43 / 05.04.2023 Общество

Міськрада Кам'янець-Подільського забрала у УПЦ (МП) право користуватися храмами та землею

Фото: Георгіївський собор у Кам'янці-Подільському

Депутати Кам'янець-подільської міської ради проголосували за заборону Української православної церкви московського патріархату, афілійованої з російською православною церквою, та проголосували за припинення права користування земельними ділянками для неї. Про це повідомив мер міста Михайло Посітко.

4 квітня депутати Кам'янець-Подільської міської ради одноголосно прийняли три звернення щодо:

  • заборони московського патріархату на території України;
  • виходу Кам'янець-Подільської єпархії УПЦ (МП) зі складу російської православної церкви;
  • припинення договорів оренди чи користування УПЦ (МП) церковними спорудами, що перебувають у державній власності.

Також депутати проголосували "за" 19 проєктів про припинення користування земельними ділянками московською церквою й одне - про скасування оренди.

Кам'янець-Подільська єпархія УПЦ (МП) об'єднує парафії та монастирі на території Кам'янець-Подільського і частини Хмельницького районів Хмельницької області. Кафедральним є Георгіївський собор у Кам'янці-Подільському.

BAGNET нагадує, що 27 травня 2022 року Собор Української православної церкви оголосив про повну самостійність та незалежність від москви. УПЦ звинуватила РПЦ у мовчанні у відповідь на порушення співвітчизниками заповіді "Не убий" проти одновірців-українців. 

Кримська єпархія УПЦ вирішила залишитися з Кирилом.

1 грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні планують заборонити діяльність релігійних організацій, пов'язаних з росією.

Підготував: Сергій Дага