09:08 / 21.03.2023 Общество

Не радьте ЗСУ, коли йти у контрнаступ: військовий аналітик звернувся до "диванних експертів"

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Рішення про контрнаступ ЗСУ має ухвалювати українське військове командування, а не паркетні генерали і західні експерти у соціальних мережах. Про це пише військовий аналітик Том Купер.

Він зазначає, що хотів би побачити, як американці, які скаржаться на використання українцями боєприпасів, будуть їх економити при вогневому контакті з ворогом.

Постійні заклики до українського контрнаступу нагадують аналітику щодо Іраны кінця 1980 – початку 1981 року. Тоді іранська громадськість підштовхнула власну армію до контрнаступу, до якого вона була просто не готова.

"У січні 1981 року іранська армія розпочала цей великий контрнаступ: ввела бронетанкову дивізію з трьома бригадами танків Chieftain на добре підготовлені іракські позиції. У невідповідний момент часу, в середині сезону дощів. Половина танків була втрачена, коли вони застрягли в багнюці, а ще третина була виведена з ладу іракськими Т-72. Спасибі політикам, паркетним генералам і військовим кореспондентам: загинуло багато людей. Нічого не було досягнуто", – написав він.

Ірану знадобилося ще 1,5 року підготовки, поки армія була дійсно готова до бою. Лише тоді вони розбили іракську армію в Хузестані і звільнили всю провінцію одразу.

Том Купер вважає, що зараз українська армія не готова йти у контрнаступ, оскільки має брак боєприпасів, систем ППО, добре підготовлених військ та командирів.

Він закликає громадськість заспокоїтися, бути терплячими і не підганяти ЗСУ, оскільки це не відеогра, де можна схитрувати, маючи нескінченні запаси боєприпасів і війська.

"Це велика, масова, кривава, брудна війна. Такі війни виграються не биттям себе в груди і не багатослів’ям, а терпінням, ретельною розвідкою, великою кількістю тренувань, достатніми запасами боєприпасів і припасів, виснаженням ворога при одночасній підготовці достатньої кількості власних військ, а також ретельним вибором часу і місця для нападу. Це не ваша і не моя справа і не справа всіх інших можливих паркетних генералів і військових кореспондентів у соціальних мережах. Це справа генералів ЗСУ", – підсумував Том Купер.

Підготував: Сергій Дага