17:31 / 05.03.2023 Общество

Людина, яка насаджувала кремлівські наративи, зніматиме фільм про війну в Україні

Політолог Микола Давидюк нагадує, що продюсер, який останні 20 років працював на Московію, Олександр Роднянський розпочинає роботу над художнім фільмом про війну в Україні. Режисером та автором фільму стане український режисер Мирослав Слабошпицький, який зняв кінострічки “Моя бабуся Фані Каплан” і “Плем’я”.

Микола Давидюк резонно ставить запитання про те, які наративи просуватиме людина, яка навіть не вважає себе українцем, а лише – киянином, пише онлайн-газета "ПолітАрена".

На сьогодні відомо, що фільм вироблятимуть американські компанії.

«Йдеться про фільм, який моя компанія AR Content зніме разом з однією з найвпливовіших кінокомпаній Голлівуду — Anonymous Content, за плечима якої багато знаменитих проєктів, включаючи оскароносні “У центрі уваги” (Spotlight) та “Леґенда Г’ю Гласса” (The Revenant)», — зазначив Роднянський.

В основу майбутнього фільму лягла стаття британського журналіста Пітера Померанцева “Ми можемо бути лише ворогами”. Її сюжет стосуватиметься тимчасової окупації рашистськими військами півночі України під час повномасштабної війни та вимушеного співжиття з окупантами.

“Це історія однієї української родини в маленькому селі, окупованому російськими солдатами. Історія взаємовідносин господарів будинку з окупантами, які оселилися в ньому, стосунків складних і драматичних”, – розповів ЗМІ Роднянський.

“З того моменту, як я прокинувся від вибухів російських ракет у моєму рідному місті Києві 24 лютого, для мене стало дуже важливо зняти особистий фільм про цю війну. Коли Олександр і Нік поділилися зі мною цією статтею, я зрозумів, що це буде чудова можливість спробувати знайти сенс у цій жахливій війні проти мого народу і моєї країни”, — зазначає Слабошпицький.

Олександр Роднянський додав, що цей фільм для нього глибоко особистий. 24 лютого під час нападу Московії на Україну син продюсера перебував у Києві і на світанку зателефонував йому зі словами: “Тату, почалося”…

“Ми не просто хочемо розповісти правду про криваву війну, ми хочемо зрозуміти, що відбувається із зовні звичайними людьми, які перетворюються на очах на жорстоких убивць і ґвалтівників. Це буде складна розмова про розлюднення та його причини”, – анонсував Роднянський.

За словами продюсера, фільм буде знятий українською та російською мовами.

Нагадаємо, що Олександр Роднянський-старший зафільмував сповнені ностальгії та тенденційні документальні картини “Прощавай, СРСР. Фільм I. Особистий”, “Прощавай, СРСР. Фільм II”. Він створив 1995 року перший незалежний україномовний телеканал “1+1”.

2002 року він прийняв запрошення акціонерів каналу СТС переїхати до Москви і очолити телеканал. З 2004 року Роднянський очолив увесь телевізійний холдинґ “СТС Медіа”.

Під керівництвом Роднянського до 2006 року, за даними TNS/Gallup Media, середня частка СТС становила 10,2%. Успіх каналу принесли серіали “Бідна Настя”, “Не народжуйся красивою” та “Моя прекрасна няня”, які зробили його найголовнішим розважальним каналом країни-аґресора. Роднянський відомий як продюсер відверто пропаґандистських, ксенофобських і сексистських телесеріалів та фільмів: “9 рота”, “Біла гвардія”, “Ранетки”, “Моя прекрасна няня”, “Сталінґрад” і т. д., на яких виховувалися рашисти, котрі прийшли вбивати та ґвалтувати на українські землі.

Фото ілюстративне