10:53 / 01.02.2023 Общество

МАРЛОГ - в ритмі серця ЗСУ

Досвід війни в Україні показав, що починаючи з 2014 року, тягар забезпечення наших захисників впав переважно на плечі волонтерів. За весь цей  час важко порахувати та оцінити в точних цифрах ту допомогу, яку передали ЗСУ пересічні громадяни та  волонтерські організації. Медикаменти, дрони, одяг, обмундирування, харчі, засоби пересування, старлінки, шини – це все  не отримали би ті, хто захищає нас з вами, якби не волонтери. Сьогодні на їх плечах тримається оборона і це без перебільшення. На сьогодні існують тисячі організацій, які опікуються цілими підрозділами, а деякі з них навіть створили об’єднання громадських організацій, задля того, аби допомога була набагато ефективнішою. Однією з таких потужних площадок є проект Міжнародний волонтерській логістичний центр «МАРЛОГ», ідейною засновницею якого виступила Наталя Попова, яка з 2014 року допомагає захисникам, як волонтер. Проект працює за підписаними Меморандумами і за  підтримки Волинської обласної державної адміністрації, Ковельської районної військової адміністрації та Ковельської міської ради.
 
За свою волонтерську діяльність, пані Наталя  отримала безліч відзнак та нагород серед яких: в 2023 – відзнака Президента «Золоте серце»,  в 2015 Орден княгині Ольги III ступеня, премія «Людина  року 2014. Волинь», визнання “Громадський діячроку» м.Ковель 2014р. Співзасновниця ГО «Велика ідея» та ГО «УАЗЗ «Марлог-Кадуцей».
 
Пані Наталя, на початку року Ви отримали з рук Президента України найвищу волонтерську нагороду «Золоте серце». Що для Вас значить ця нагорода та що відчуває волонтер коли її отримує? 
 
Хочу одразу ж сказати, що це не моя персональна нагорода, а нагорода всіх тих людей, які працюють в команді «МАРЛОГ», всіх волонтерів та наших донорів з більш ніж 12 країн світу, які допомагають і роблять все, аби наблизити перемогу України. Без цих людей, які дійсно мають «Золоте серце» та збирають допомогу, кошти, займаються логістикою, розмитненням, пакуванням, проводять різні заходи на підтримку ЗСУ фактично нон-стоп, нічого би не відбулось. Тому, це виключно колективна нагорода.  Чи розраховували ми на неї? Я думаю жоден волонтер, який щиро допомагає ніколи не розраховує на жодні нагороди. Він просто робить свою справу і дякує Богу за можливості. Наші волонтери працюють фактично 24/7 і звичайно ж їм приємно коли їх роботу помічають будь то людина, якій ця допомога прийшла, чи то держава. Це дає стимул працювати ще більше. 
Я віруюча людина і впевнена, що люди- це руки Бога на землі, бо саме через людей він і допомагає. Мені пощастило, що вся велика міжнародна команда «МАРЛОГу» саме і є цими руками Бога в Україні.  

Наталю, як прийшло рішення  об’єднатися і скільки організацій працює під крилом Вашої волонтерської ініціативи  МАРЛОГ?
 
Ще з 2014 року я особисто та волонтери Волині через своїх іноземних партнерів багато допомогали військовим і цивільним особам, які постраждали від російської агресії. Однак в 2022 році такої допомоги стало потребувати набагато більше і військових, і цивільних осіб. В кінці лютого ГО «Велика ідея», співзасновницею якої я є, отримала дзвінок від нашого ізраїльського партнера з організаціі «Israeli Friends of Ukraine» Вячеслава Фельдмана з пропозицією прийняти великий гуманітарний вантаж та створити логістично зручний хаб для приймання багаторазової допомоги з Ізраїлю. Так виник проект «МАРЛОГ» в Ковелі Волинської області. Територіально він знаходиться біля польського кордону на Західній Україні, поруч з вузловою залізничною станцією. І вже 10 березня ми прийняли перший літак з допомогою з Ізраїлю.  
 
Поступово  до МАРЛОГУ приєднались і інші партнери, з якими знайома особисто всі 9 років війни. На сьогодні МАРЛОГ отримує допомогу від 36 партнерів з більш ніж 12 країн світу (Ізраїлю, США, Англії, Франції, Італії, Швейцарії …. ) та реалізовує 21 соціально важливий проект спільно з благодійниками. 
 
За 11 місяців існування центр МАРЛОГ стало змережувався з потужними 11 громадськими ініціативами з прифронтових зон Сходу та Півдня України, та вдало співпрацює зі 160 ГО і БФ в різних регіонах. Це перевірені партнери, з якими комфортно працювати, це патріоти, мета яких зробити все можливе, аби Україна якнайшвидше перемогла у війні. 
 
Щодо моєї рідної Волині, то партнерами-співзасновники проєкту «Марлог» є: ГО «Велика ідея» - керівник Людмила Зубарева (юридичний та бухгалтерський супровід ініціативи, мережування, грантова підтримка, молодіжний розвиток); ГО  ВЦНВП «Волинська Січ» - керівник Сергій Дружинович (гуманітарна допомога військовим, патріотичне виховання молоді, військові вишколи і навчання); ГО «Зігрій душу» - керівник Анна Лисакова (робота з ВПО, психологічна реабілітація постраждалих від війни: сім’ї загиблих, полонені, поранені); ГО «УАЗЗ «МАРЛОГ- КАДУЦЕЙ» - керівник Артемук Оксана (медична гуманітарна допомога для лікарень і шпиталів, тактична медицина для військових, допомога пораненим); ГО «EuroFuture NGO» - керівник Інна Поліщук (комунікація з міжнародними донорами та волонтерами, освітні проєкти для дітей і молоді різних категорій, соцільно-значимі дитячі акції, наповнення закордонних бібліотек українською літературою); ГО «Асоціація людей з прихованими потребами» - керівник Наталія Антоненко (гуманітарна допомога людям з особливими потребами, дітям загиблих, військовим), юрист-волонтер Людмила Севрук, волонтер Луцького шпиталю Наталія Ариванюк.
 
Я хочу аби всі розуміли, що МАРЛОГ – це проект, за яким стоять люди, об’єднані місією допомогти державі перемогти агресора. Тому, волонтерами проекту стали також і переселенці з окупованих  територій та з зон військових дій, матері воїнів батальйону АЗОВ, іноземці. Нас всіх об’єднує бажання цілодобово працювати на перемогу  України. Кожен має свої чіткі задачі і напрямки роботи.
 
Ви пам’ятаєте Вашу першу допомогу після початку широкомасштабної війни і кому вона була адресована? 
 
Так, дуже добре пам’ятаю. Медицина на  оточений ворогом Київ в ще в лютому 2022 на «Волонтерську сотню» в Київській військовий шпиталь. Тоді ми зустрічали у Варшаві літаки з різних країн від друзів-волонтерів, які чемоданами везли турнікети, аптечки, бандажі…    далі передавали з Ковеля і Луцька евакуаційними потягами «Укрзалізниці», що вивозили людей зі столиці в більш безпечні регіони. Далі були прямі передачі нашим друзям-воїнам, що стали на захист Бучі, Ірпіня, Гостомеля і Ворзеля. Крім тактичної медицини, в перші дні повномасштабної війни «ГРУПА Крила» яку створили мої діти з друзями, передала воїнам на захист Київщини дві інкасаторських бронемашини для вивозу поранених, 5 пікапів, тепловізори, дрони, бронежилети, каски. Я зосередилася на медичних вантажах для Київських медзакладів, що приймали поранених в столиці. В голові бриніло одне: «Вистоїть Київ - вистоїть Україна».

Яку допомогу сьогодні надає  громадська ініціатива «МАРЛОГ»  захисникам і хто Ваші партнери за кордоном? Кому ви саме допомагаєте? І чим?
 
Кожного дня у нас одна і та ж сама задача, - прозоро та офіційно прийняти гуманітарні вантажі від закордонних благодійників та оперативно доставити їх адресату через наших офіційних партнерів згідно офіційної заявки в кожен куточок України зі звітністю. Пріоритет - гарячі точки, де вона потрібна найбільше.  Тому, кожного разу ми  доставляємо  гуманітарну  допомогу  за  офіційними  та  перевіреними  заявками,  що  надходять з усіх куточків України за чіткими, розробленими нашими юристами правилами. Наша допомога перш за все – тактична медицина для захисту життя та здоров'я воїнів, медицина та ліки для стабпунктів, мобільних польових шпиталів, госпіталів, ребцентрів та лікарень різного рівня (їх вже понад 220). 
 
Також допомагаємо цивільному населенню на деокупованих територіях генераторами та пічками, продуктами харчування, засобами гігієни, одягом та побутовим приладдям першої необхідності (від полотенець до ліжок). Там, нашими отримувачами є партнери, що працюють в гарячих точках Сходу та Півдня – перевірені регіональні громадські організації та благодійні фонди, селищні, районні та міські адміністрації, школи, інтернати, ОСББ, соціальні служби. Всі, хто після отримання гуманітарних вантажів прозоро під звіт роздає допомогу безпосередньо в руки потребуючим. Також, на Волині взяли під опіку понад 1600 вимушених переселенців, яким ми допомагаємо всім необхідним, щоб вони могли трохи стати на ноги.
 
Я дивилась сюжет на ТБ, де йшлося про Ваш новий проект «БАЧУ ЦІЛЬ», завдяки якому воїни з передової мають можливість зробити корекцію зору і  хочу сказати, що він мене по-людськи зачепив. Чи багато звернень прийшло вже  після виходу сюжету і чи можуть і в подальшому захисники розраховувати на допомогу? 
 
Дякую за запитання. В сюжеті це не прозвучало, але ми з Центром зору вже давно ведемо спільну роботу аби допомогти нашим захисникам відновити зір. Однак з початком широкомасштабної війни, звісно дуже багато захисників звернулося до МАРЛОГу з прохання про лінзи або окуляри. Тому з «Центром ока»  започаткували проект «БАЧУ ЦІЛЬ» завдяки якому всі, хто приймає участь у бойових діях може звернутися до нас, пройти діагностику і врешті зробити лазерну корекцію зору за протоколами США з надання медичної допомоги. Ці ж стандарти застосовують військові лікарі НАТО.  Вже пройшли обстеження 42 бійці.
 
Після виходу сюжету, кількість тих, хто звернувся про допомогу, значно зросла. Однак пройти діагностику поки може лише частина з них, оскільки хлопці знаходяться в районі проведення бойових дій. Користуючись нагодою, прошу військових командирів відпускати хлопців на такі операції, через тиждень часу вони повернуться до виконання задач абсолютно з якісно новими показниками. До речі, цей проект веде наша волонтерка Тетяна Шинкарук, а все про проект, а також її контакти можна знайти на  сторінці MARLOG у Facebook.
 
Зараз хочу зачепити трохи чуттєве питання щодо благодійних організацій, тому наперед прошу вибачення, якщо воно буде нетактовним. На сьогодні є багато звинувачень у непрозорості роботи різних фондів, що Ви про це можете сказати? 
 
Там де добро - завжди є зло, це істина.. 
 
Я не буду заперечувати той факт, що є непрозорі фонди-крадії, і мене це сильно обурює,  як людину віруючу… для мене така поведінка є відверто шокуючою. Якщо нам, на Марлог приходить підозріла заявка від новоспеченого фонду, ми перевіряємо її самостіино через теріторіальних партнерів і при сумнівах передаємо її в СБУ. Однак, є і безпідстравні звинувачення кришталевих людей. Вважаю, що звинувачувати когось можна лише після особистого вивчення доказів разом з правоохоронними органами. Це  саме  їх робота виявляти злочини і оформлювати їх згідно норм чинного законодавства!
 
Відверто, мені болить коли читаю у соцмережах вкиди бруду на кришталевих людей, яких знаю особисто. Тут різні причини, - і  гонитва тік-токерів, блогерів за лайками і підписниками на «гарячих, але неперевірених темах», тут і реальні замовлення кремлівської пропаганди вибивати справжніх потужних волонтерів зі свого фронту (відверта диверсійна діяльність як на мене), тут і особисті  безкарні людські помсти. Памятаю,  як до мене звернувся хлопчик-волонтер Олег  з сільської громади на Львівщині- його заздрісний сусід зробив  фотошоп  хлопця,  прив’язаним  до  мародерського стовпа і виставив у Facebook. Далі - купа публікацій  інернет-видяннями, що не перевірили, тисячі репостів і прокльонів в коментах. На щастя, захисниками Олега стали воїни  з передової, які знають Олега і його діяльність та друзі-волонтери. Серед друзів, які стали на його захист була і я, бо знаю його особисто… Він витратив свій час на негатив в інтернеті, виправдання, замість того, аби зробити ще більше добрих справ. І фінал цієї історії був не втішний, - він зійшов з дистанції, образився на весь світ. Вразлива людина-не витримав безпідставних осудів від незнайомих людей… Тому я завжди наголошую - журналісти під час війни не можуть собі дозволяти стати інструментами травлі  людей, які щиро допомогають. Вважаю, публікації неперевірених даних про волонтерів, фонди і громадські організації задля хайпу і лайку – зрадою.

Того, хто займається благодійною діяльністю рано чи пізно хейтять, будь то пересічний громадянин, відомий волонтер чи журналіст. Я теж особисто знаю про такі історії хейту, тому хочу спитати прямо:  з Вами особисто це траплялось? Якщо так, то як реагуєте? Чи є думка про те, щоб залишити все і відійти від справ? 
 
Багато років назад я почула від Андрія Данилка шикарний вислів: «Колесо, що рухається, собака не обгадить» і з того моменту я сприймаю все от саме так. Хто і що би не говорив, ми знаємо правду і ця правда за нами. Є ті, кому дуже не подобається, що ми працюємо надзвичайно прозоро і це мінус, плюс в тому, що таких людей можна перерахувати на пальцях однієї руки. Засмучує лише те, що такі «одноразові акції» є замовними. 
 
Щодо мене, то по волонтерській співпраці з 36 партнерами з  різних 12 країн я особисто ще з 2014 року  вигрібаю лише за Ізраїль та за дружбу з організацією «Israeli Friends of Ukraine». Зрозуміло, що деяким індивідам дуже не подобається те, що нам допомагає Ізраїль. І задля того, аби ослабити зв’язки та зменшити допомогу та потужні соціальні проекти або зовсім її заблокувати, друкують у пресі неправдиву інформацію, замовляють дискридитаційні статті та всіляко провокують донорів, розсилаючи напряму мейли зі звинуваченнями у якихось махінаціях, хоча наша організація завжди має всі відповідні документи і завжди може юридично підтвердити всі свої дії. Як казав Уїнстон Черчіль, поки правда вдягне штани, брехня вже обійде пів-світу.  Напевно саме на це і розраховують ті, хто веде компанію по дискредитації, - на хайп та нечистоплотних журналістів, що заради лайків підхоплюють тему.  
 
З ізраільськими активістами у нас склалися стосунки ще в 2014 році, коли Україна взагалі не була готова до військової агресії і анексії. Тоді, держава Ізраїль і волонтери,  посольство України надали безцінну допомогу у лікуванні важкопораних майданівців, великий обсяг гуманітарної медичної допомоги в Україну, за що їм дуже велика подяка. Можливо, хтось образився, що і в березні 2022 року наші організаціі ГО «Велика ідея» та ГО «УАЗЗ «Марлог-Кадуцей»  в проекті МАРЛОГ були першими, кому згідно меморандумів, довірили офіційне отримання допомоги з Ізраїлю, але я точно можу сказати, образа не дає прав, аби безпідставно звинувачувати. А журналісти не дуже авторитетних видань мають згадати  правило: переш ніж публікувати матеріал зі звинуваченнями з чиїхось там слів, потрібно запитати іншу сторону конфлікту і навіть запитати у третіх осіб чи можуть вони підтвердити інформацію, бо інакше це джинса. 
 
Впевнена, що волонтерів «Israeli Friends of Ukraine» намагаються вибити не лише за понад 20 вантажів в 403 палети гуманітарної допомоги, на які є повна звітність ГО-отримувачів МАРЛОЗІ. Напад перш за все за їх активну проукраїнську позицію в Ізраілі  та реальний вплив на політичні процеси в країні, де сильна «російська вулиця репатріантів».  Саме «IsraeliFriends of Ukraine» вивели 26 лютого в Тель Авіві 17 000 людей на мітинг підтримати Україну. Їм було нелегко, але вони  першими сказали свою чітку позицію щодо України в Ізраілі. Надалі, вони не раз підтверджували її своїми акціями протесту під посольством русні, під будинками премєр-міністра Беннета та премєр-міністра Лапіда. Ізраїльські друзі України відміняли концерти російських співаків, які мали анти-українську позицію, серед яких  Лепс, Ваєнга, Джиган, Розембаум, комік Сабуров. Зірвали пропагандистьський концерт хору Турецького. Саме вони привезли наших Азовців в Ізраіль розказати правду про війну в Україні, організовували  їм зустрічі в Кнесеті, з журналістами, з громадами за що «російська вулиця» зробила з них нацистів і тепер погрожує сім’ям. Саме вони проводять в Ізраїлі багато років фестиваль української культури «Етнохутір», що збирає тисячі ізраїльтян.
 
Ці люди не допускали виходу відвертих анти-українських публікацій, замовлених росіянцями  з ізраїльських ЗМІ та всіляко морально та фінансово підтримують Україну і дотепер. Позаду в нас десятки спільних соціально-значимих для України проектів, серед яких і мій улюблений «Табір Крила» по реабілітаціі дітей і дружин наших загиблих Героїв. Маю надію, що вся команда «Israeli Friends of Ukraine» витримає це випробування брехнею і брудом і не зійде з дистанціі… адже попереду ще багато добрих справ!  
 
Вам тепер зрозуміло, чому до замовних і брехливих статей проти лідерів IFU Анни Жарової та Вячеслава Фельдмана про якусь там не таку допомогу пораненим в Ізраїлі, або про беззвітність розподілення допомоги вже в Україні відношусь виключно як до російської пропаганди та відвертої джинси, тим паче коли в ній використовують акторів? 
 
Вони не варті нашої уваги. Ізраїльські волонтери IFU пішли до суду і розбираються з цими акторами-журналістами вже в правовому полі, наступне засідання в Ізраїлі в квітні 2023р. Підтримую  їх і відверто  шкодую за витрачений на таке час і нерви. Чесно, це боляче.
 
Репутація для кожного з нас це не просто порожнє слово. Вона заробляється роками, щоб почути: «Довіряю як собі». Шкода витрачати дорогоцінний час і свої зусилля на «доказування того, що не потребує доказів», краще зосередитися на реальній допомозі, яку чекають на передовій воїни ЗСУ. 
Те ж саме я кажу і воїнам ЗСУ, які отримують на фронті допомогу від  МАРЛОГУ, бо коли в останній раз нам рикошетом «прилетіло» за співпрацю з «Israeli Friends ofUkraine»   багато хто телефонував мені особисто і казав, що не дасть нас ображати і стане на захист. Вони добре знають хто що робить, і тих, хто допомогає, і тих, хто поливає брудом. Бо правда - вона одна.
 
Ще раз переконуюсь, що українські волонтери зроблені з Азовсталі. Я дуже рада, що обставини та люди роблять Вас лише міцнішими.  Які ще проекти плануєте втілити?
 
Марлог - це не тільки понад 750 тон прийнятої і переданої гуманітарної допомоги. Це і постійні соціально-значимі проекти. Зараз іх вже понад 20. І   виклики війни дають нові запити на нові проекти. Жалкую, що в добі лише 24 години. Кожна з команд 5 ГО співзасновників  МАРЛОГУ реалізовують певні проекти за певними напрямками. Серед них:
 
  • Проект «БАЧУ ЦІЛЬ», про який вже розповідала.  
  • Проект «ЗІГРІЙ ДУШУ» - психологічна реабілітація, арт-терапія та соц-адаптація дітей після наслідків війни. Охоплення - 5 дитячих будинків на Львівщині, де знаходяться діти-сироти з зони бойових дій.  
  • Проект «HEALING THE SOUL» - психологічна реабілітація та арт-терапія, оздоровлення дружин та дітей загиблих воїнів на базі санаторно-курортного лікування з піврічним супроводом груп.
  • «СЛОВО МОЄ, ТИ ЄДИНАЯ ЗБРОЯ» - наповнення бібліотек дитячими книжками на українській мові центрам біженців у Польщі, Англії, Франції. 
  • «МАРЛОГ-НАБІР». Збір адресних продуктово-гігієнічних наборів   для жителів на деокупованих територій України ( Харківщина та Херсонщина).  
  • «МАРЛОГ-МОБІЛЬ». Виїзд Марлог-мобілю до місцевих ковельських  супермаркетів з ініціативою збору продуктів харчування та гігієни від небайдужих жителів міста Ковель. «МЕДЗАКУПИ МАРЛОГУ». Збір коштів та закупка визначених дефіцитних медикаментів за потребами шпиталів та цивільних медзакладів за спеццінами в Україні.  
  • «ВРЯТУЙ ЖИТТЯ». Збір коштів на турнікети. Ціль – закупівля турнікетів в тактичні військові аптечки. Реалізовує проекти за різними напрямками.  
  • «РОДИНА» - індивідуальна допомога вимушеним переселенцям, що проживають зараз на Волині (понад 1600 осіб під опікою).
  • «VOLUNTEERHOUSE «XATA» -міжнародна волонтерська ротація МАРЛОГУ. Міжнародні волонтери приїздять до МАРЛОГУ за власний рахунок з різних країн і працюють на різних напрямках. В рамках проекту ми вже прийняли до Марлогу 27 волонтерів  з Ізраїлю, Америки, Бразилії, Австралії, Англії, Німеччини, Польщі, Британії. 
  • «БЛАГОFEST» - проведення фестивалів.
  • «WORK AND REST» - реабілітація в Польщі волонтерів – мережевих партнерів «Марлогу», що проводять діяльність на прифронтових територіях.  
  • «ПОДАРУНОК ПРОСТО ТАК» - ініціатива зі збором для воїнів на передову  без прив’язки до будь-якого свята подаруночків (листи підтримки, домашнє  печиво, сухофрукти, сухі супи, окопні свічки).
  • «ART-SALE» виготовлення та збір українських ляльок-мотанок та виробів української творчості ручної роботи  для благодійних заходів закордонних партнерів. 
Я можу безкінечно розповідати про проекти. Шкода, що ви не запитали про мій улюблений проект, тому скажу сама – це «ТАЄМНИЙ САНТА», який придумала Інна Поліщук , керівник ГО «EuroFuture NGO», коли дітки власними руками збирають подарунки для воїнів ЗСУ. Кожного разу, коли дивлюсь відео з розпакованим подарунком, особливо коли воїн читає листи малечі, - плачу. 
 
Я вражена наскільки багато проектів і тим, що вони мають таку реалізацію і впевнена, що у Вас також періодично є відчуття внутрішнього вигорання. Як справляєтесь з цим? 
 
Ви мабуть подумаєте, що я жартую, але коли земля іде з під ніг, я не падаю, я злітаю… Це чиста правда. Так, як і всі люди на цій планеті, я маю набір емоцій та внутрішнього ресурсу, відновлювати який мені допомагає моя Віра і моя сім’я: діти та коханий чоловік та близькі друзі. Вони ж наповнюють мене позитивними емоціями. В мене є ще й особиста як то кажуть фішка, - коли втомлююсь морально, то  йду на склад МАРЛОГУ і починаю складати адресні коробочки. Я не знаю, як це працює, але це сильно розвантажує. А коли відчуваю сильну фізичну втому, повертаюсь додому, де мене чекають рідні люди, сідаю на диван, закриваю очі і мрію про море і гарне платтячко… про Чорне море українського Криму.
 
Довідково:
У 2013-1014 роках  пані Наталя приймала  участь у Революції Гідності та була координатором медичної допомоги пораненимна Майдані,  2014 - 2015 – координаторкою відправки важкопоранених за кордон у складі Волонтерської Сотні, засновниця волонтерського  «Ковельського Центру допомоги 51 ОМБР».  2015 – 2017 роках - співкоординатор міжнародних проектів: «Медичний міст» по навчанню українських лікарів за кордоном, «Табір «КРІЛА» по реабілітації вдів та дітей загиблих Героїв, «Зігрій Душу» по реабілітації важкопоранених та колишніх полонених воїнів.  2017 рік – 2021 роки - співзасновниця ГО «Велика Ідея». Співкоординатор освітніх проектів «Доступна освіта для Героїв», «Англійська для дітей Героїв», «Місто професій». 
2022 рік – засновниця та керівниця громадської ініціативи «Міжнародний волонтерській логістичний центр «МАРЛОГ» по отриманню та наданню гуманітарної допомоги. Співзасновниця та фондрейзер ГО «УАЗЗ Марлог-Кадуцей» - головна задача - забезпечення військових шпиталів та тактичних медиків.
2014-2023 роки – відомий волонтер по організації лікування та реабілітації важкопораних воїнів на Україні і за кордоном .