23:32 / 21.07.2022 Общество

Житомирянин робить конопляні кікімори для ЗСУ (фото)

Житомирський вчитель, біодизайнер та підприємець Олег Земнухов виробляє зі штучно вирощеної трави та конопель прекрасні кікімори для українських вояків, а ще – взуття з конопляного волокна – берці, кеди, кросівки тощо. Усі вироби відрізняються легкістю, екологічністю та практичністю, говорить майстер.

Журналістові АрміяІнформ житомирський умілець розповів, що викладає школярам трудові технології, а паралельно з цим, так би мовити, для душі та за покликом серця, ось уже років 20 поспіль займається біодизайном. З початком російсько-української війни почав робити захисні маскувальні костюми-кікімори та взуття для захисників, а після вторгнення орди в Україну 24 лютого подвоїв свої зусилля.

– Спочатку я з двома своїми помічниками робив кікімори з вирощеної трави, – розповідає майстер. – Шиється вона упродовж одного дня, але перед цим місяць цю траву потрібно вирощувати, тож процес тривалий. Тому тепер ми перейшли до пошиття кікімор із конопляного волокна. Вони більш практичні, легші й робляться скоріше – також 1 день, але – без довгого вирощування.

Одну з кікімор, вироблених із вирощеної та висушеної трави, майстер вже відправив через волонтерів для тестування до одного за районів ведення бойових дій на сході країни. Військовим сподобалося, і майстрові замовили вже 8 штук.

З вирощеної суміші газонних трав виготовляються килими, а вже вони слугують для накриття військової техніки, або стають матеріалом для пошиття маскувальних костюмів у повний зріст.

– Ми сіємо траву на основу із мішковини та створюємо певні умови: догляд, постійний полив, – додає біодизайнер. – Коли вже трава досягає потрібної довжини, проводимо процес стабілізації, потім сушимо і викроюємо.

Є відгуки й щодо конопляних кікімор. Вони ще більше сподобалися воїнам, і вже також є замовлення від волонтерів. Дві таких кікімори зараз уже використовуються на передовій, і ще 10 сьогодні-завтра будуть відправлені. Замовляють для розвідників, снайперів та представників інших військових спеціальностей, для яких маскування є одним із найважливіших факторів успіху в бою та виживання.

Майстер додає, що конопляні волокна дозволяють виробляти кікімори різних відтінків – кольору сухої трави, сірі, схожі на трухляву деревину та інших природних відтінків.

– Якесь волокно довго періодично мочимо на дощі та сушимо, щоб набуло сірого кольору, якесь випалюємо на сонці до солом’яного кольору, а якийсь зеленець тримаємо в тіні, – пояснює Олег. – Під час сушки на сонці трава вигорає, тому вже на місці кікімору можна підфарбувати штучними фарбами з балончика, щоб виріб максимально зливався з місцевістю.

Також майстер розповідає, що наразі вивчає питання, який матеріал можна використати для підкладки, аби зробити кікімору непомітною для тепловізора.

– Це цілком можливо, – переконаний Олег Земнухов. – Але в будь-якому разі потрібно буде, аби хтось протестував готовий виріб, вказав на помилки чи недоліки. Гадаю, надалі ми дійдемо до виробництва кікімор, непомітних не лише для неозброєного ока, а й для тепловізора.

Ну і – конопляне взуття. Це не жарт, а реальність, адже у своїй невеликій майстерні Олег Земнухов із помічниками шиє з технічних конопель і взуття – як цивільне, так і військове.

– Берці, кросівки й кеди для наших воїнів – екологічні, легкі, практичні, стильні, комфортні, витривалі до високих температур, а ноги у них дихають і не промокають, – переконує майстер. – Це дуже корисно для шкіри.

З конопель же – і устілки всередині взуття. Олег Земнухов говорить, що їхні хендмейдерські конопляні устілки насичені потужною енергетикою, адже в них полотно зіткане вручну. Також вони ефективно поглинають вологу й ноги не так втомлюються завдяки їм. Адже майстер навіть запатентував технологію – ці устілки мають масажний ефект. А під час їхнього виробництва він додає до конопель ще й квіти полину.

Підготувала: Ніна Петрович