10:05 / 19.05.2022 Общество

США закликали росію розблокувати порт Одеси для експорту зерна

Ілюстративне фото з відкритих джерел

США закликають росію припинити блокування суден та дозволити комерційний та гуманітарний трафік з порту Одеси. Про це під час брифінгу в Білому домі заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

За його словами, США разом із ООН та Україною працюють над відновленням постачання українського зерна. Морські судна не можуть вийти з порту, оскільки його заблокували російські кораблі.

Ми публічно закликаємо росію перестати бомбити Одесу, припинити блокаду суден та дозволити комерційний та гуманітарний трафік із порту Одеси. Ми тісно працюємо з Україною та ООН, іншими союзниками та партнерами над цим питанням. Ми підтримуємо зусилля, спрямовані на забезпечення постачання цього зерна на світовий ринок для того, щоб можна було повсюдно знизити ціни на продовольство.

16 травня газета The Wall Street Journal повідомила, що генсек ООН Антоніу Гутерріш запропонував пом'якшити обмеження на експорт калійних добрив з росії та білорусі в обмін на пропуск суден з зерном із українських портів.

За даними ООН на 1 травня, у портах України заблоковано 4,5 млн тонн зерна, призначеного для експорту.

BAGNET нагадує, що окупанти масово вивозять українське зерно до Криму. Президент Зеленський заявив, що "деякі країни" хотіли купити вкрадене українське зерно.

Підготував: Сергій Дага