15:15 / 01.05.2022 Общество

Для виїзду за кордон на авто українцям знову потрібна "Зелена картка"

Фото: Getty Images

Національний банк (НБУ) рекомендує громадянам України, які виїжджають за кордон на власному автомобілі, придбати поліс "Зелена картка". Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Країни ЄС знову почали вимагати страховий поліс.

28 квітня 2022 року регулятор отримав від іноземних партнерів інформацію про те, що цей поліс вимагатиметься під час перетину кордону з Польщею.

Ця практика, очевидно, поширюватиметься і на кордонах з іншими країнами.

З початку війни українці мали право перетинати кордони Польщі, Словаччини, Угорщини та Молдови на власних автомобілях без полісу "Зелена картка".

Директор Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг НБУ Ольга Максимчук сказала:

Ми вдячні усім країнам, які із розумінням поставилися до ситуації, в якій опинилися громадяни України. На початку війни у більшості з них не було жодної можливості придбавати поліси "Зелена картка", рушаючи за кордон у пошуках безпечного місця.

Як зазначили в прес-службі НБУ, сьогодні укласти договір міжнародного страхування "Зелена картка" можна зі знижкою 50% в українських страховиків. Вартість полісу залежить від типу транспортного засобу, країни відвідування та терміну дії договору страхування. Поліси видаються на мінімальний строк - 15 днів, максимальний - не перевищує 1 рік. Ціна на страховий поліс "Зелена картка" визначена МТСБУ і є однаковою для всіх страховиків. Вартість полісу "Зелена картка" в Україні є нижчою, ніж у більшості країн.

Зазначимо, що процес оформлення "Зеленої картки" суттєво спрощено у зв'язку з воєнним станом. Так, запроваджено онлайн-оформлення полісів "Зелена картка" через генерування відповідних pdf-файлів (електронний поліс). Країни-члени системи "Зелена картка" визнають українські електронні поліси, їх не потрібно роздруковувати та можна пред’являти з будь-якого гаджета.

Підготував: Сергій Дага