14:17 / 30.04.2022 Общество

Сьогодні відзначають День прикордонника

Фото: Укрпошта

30 квітня в Україні відзначають День прикордонника. Свято було започатковане указом президента, враховуючи заслуги прикордонних військ у справі захисту та охорони державного кордону незалежної України.

З початку російської агресії проти України у 2014 році професійна підготовка прикордонників та їхня вірність батьківщині грають одну з ключових ролей в охороні територіальної цілісності нашої країни. Їхні обов'язки пов'язані з ризиком для життя.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Корабель Прикордонної служби ФСБ РФ підійшов до острова Зміїний та вимагав від українських прикордонників скласти зброю.

Росіяни вдарили з корабельних озброєнь, застосували бойову авіацію, але зламати бойовий дух українців не змогли. Окупанти повністю зруйнували інфраструктуру острова, на якому перебували 13 українських прикордонників.

Зрештою ЗС Росії захопили острів. Але відповідь бійців агресору "Російський військовий корабель, йди нах*й" стала легендою, а для окупантів - довічною ганьбою.

Підготувала: Ніна Петрович