20:54 / 27.04.2021 Общество

Створено цікаве аніме про невідомі сторінки історії українського півдня

Починаючи з 2020 року команда культурно-історичного проєкту Pivdeń Artbook створює анімаційні ролики, в яких з допомогою фахових істориків висвітлюють маловідомі цікаві сторінки минулого південної України. Їхня робота швидко знайшла вдячну аудиторію, яка не скупиться на схвальні відгуки і з нетерпінням чекає на нові історії, які спростовують антинаукові стереотипи й відкривають роками приховану правду. Ба більше, нині ці інформаційні продукти рекомендовані обласними та міськими департаментами освіти для старшокласників, які вивчають тему Української революції.

Уже незабаром громадськості буде представлено чергове анімаційно-історичне відео, в якому розповідатиметься про життя славетного одеського генерала Всеволода Юхимовича Змієнка.

− Завдяки допомозі доктора історичних наук Олександра Музичка і нашого друга Мішеля Гошара ми отримали фотокопію унікальної книги спогадів Галини Змієнко-Сенишин − доньки видатного одесита і генерала Української Народної Республіки Всеволода Юхимовича Змієнка. Спираючись на історичні дослідження і спогади пані Галини, у межах проєкту Pivdeń Artbook ми плануємо детально розповісти про організатора українського війська на Одещині у 1917–1918 роках, керівника військової розвідки УНР у екзилі, визначного воєначальника та активного діяча української еміграції, − повідомив художній керівник проєкту Павло Майстренко. − Крім того, ми плануємо показати його дружбу з іншим, більш відомим українським полководцем Марком Даниловичем Безручком. Ще будучи юнаками, вони познайомилися під час навчання в Одеському піхотному училищі, пліч-о-пліч пройшли багато фронтових доріг, боролися за незалежність України і Польщі, і навіть в еміграції у Варшаві обидва генерала продовжували дружити родинами.

За словами організаторів анімаційного культурно-освітнього проєкту, саме анімація, як комунікативна технологія та тип візуального мистецтва, була і залишається ефективним методом надання інформації. Тому анімаційні фільми сприймаються глядачем навіть краще, ніж класичне відео чи фотографія, незалежно від віку і статі.