12:44 / 22.12.2020 Общество

Новий рік в новій квартирі: Завдяки Українському фонду соціальних інвестицій родини переселенців отримали ключі від комфортних помешкань

Цього року різдвяно-новорічних свят чекаєш з якимось особливим хвилюванням та сподіванням на диво. Все ж 2020-й був доволі складним й випробувальним. Втім, є й такі люди, для яких саме цей рік став щасливим і вони дочекалися свого різдвяного дива. Так завдяки Українському фонду соціальних інвестицій сотні переселенців цього року вже отримали житло. А декільком родинам пощастило отримати ключі від нових комфортних помешкань саме напередодні Нового року!

Для внутрішньо переміщених осіб питання житла є неабияк актуальним. Виїхавши з окупованої території України декілька років тому, вони навіть не сподівалися на те, що війна затягнеться настільки… І усі ці роки люди вимушені орендувати житло. Втім, далеко не усі можуть це собі дозволити. Однак, дива трапляються!

Саме «під ялинку» Український фонд соціальних інвестицій у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ VІ» відкрив три об’єкти (в Дніпропетровській, Луганській та Запорізькій областях), в яких і отримали тимчасове житло внутрішньо переміщені особи. Цей проект фінансує Уряд Німеччини через німецький банк розвитку KreditanstaltfürWiederaufbau (KfW). Але про усе по порядку…

Так 15 грудня відбулось урочисте відкриття житла для тимчасового проживання переселенців у місті Першотравенськ Дніпропетровської області. Чотири родини отримали домівки у реконструйованому гуртожитку: на першому поверсі для них облаштували трикімнатне, два двокімнатних та однокімнатне помешкання.

До ремонту

Після ремонту

Чесно кажучи фотографії до та після просто вражають! Окрім ремонтних та оздоблювальних робіт було виконано перепланування приміщень. А ще старі  дерев’яні вікна замінили на енергоефективні металопластикові. Квартири обладнали електричними плитами та вбудованими кухонними меблями. Своєю чергою Першотравенська міська рада закупила комплект меблів для спальних кімнат. Окрім того, ремонт зробили і в загальному коридорі,  також, що дуже важливо, на вході до гуртожитку влаштували пандус. На роботи загалом витратили близько 3,5 мільйонів гривень.

Родина переселенця Миколи Плужніка отримала трикімнатну квартиру і це найкращий подарунок, про який сім’я могла тільки міряти. Чоловік разом із дружиною та трьома дітьми у 2014-му переїхав із Луганської області до Першотравенська. Перші шість місяців родина мешкали у друга, потім почали орендувати житло.

Але за словами глави сімейства грошей постійно не вистачало. Тож коли дізналися про те, що існує така програма, одразу ж звернулися із заявою до міської ради. «Шість років знімаємо тут квартири, і от отримали свою. Подивилися, родина дуже задоволена. Діти взагалі у захваті. Будемо переселятися», - радіє Микола.

«Використовували порядки поселення, які визначені постановою Кабміну для внутрішньо-переміщених осіб. Згідно з нею, право проживання отримують ті сім'ї, котрі мають багато дітей або людей, котрі мають вади здоров'я, крім цього — пенсіонери», - пояснює заступник виконавчого директора УФСІ Олег Овчінніков.  Поміж тим, за договором родини мають право прожити у цьому житлі рік. Втім, якщо їхні життєві обставини не зміняться, то строк договору можна буде продовжити.

До речі, наступним містом, де  готують житло для переселенців у Дніпропетровській області, стане Кривий Ріг. Там готують помешкання для 19 родин.

Прямуємо далі. 17 грудня відкрили житло для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб у місті Кремінна (Луганська область). Тож чотири сім'ї лікарів-переселенців зустрінуть Новий рік в нових оселях. Саме для них стару молочну кухню, яку довгий час не використовували, переобладнали під три двокімнатні та одну однокімнатну квартири.

В приміщеннях зробили оздоблювальні роботи, поставили сучасні вікна. Квартири обладнані газовими плитами та вбудованими кухонними меблями. Гаряче водопостачання здійснюється від індивідуальних двоконтурних газових котлів, що розміщені в кожній квартирі. Також було встановлено GPRS-модеми для побутових лічильників газу. Загальна вартість будівельних робіт склала близько 2,7 млн. грн.

І останнім у цьому році подарунком, стало відкриття житла для переселенців у Мелітополі (Запорізька область). Символічно, що це сталося саме 19 грудня, в день Святого Миколая. Тож ще чотири родини переселенців отримали ключі від власного житла -  трьох двокімнатних та однієї однокімнатної квартири.

Як зазначив заступник виконавчого директора УФСІ Олег Овчінніков, обсяг робіт був серйозний: в майбутніх квартирах замінили вікна, встановили нові двері, поклеїли шпалери, санвузли виклали кахлем, також був приведений в порядок загальний коридор. Кожну квартиру обладнали кухонними меблями, водонагрівачами, електричними плитами, витяжками, сантехнікою. Загальна вартість будівельних робіт – близько 2,2 млн. грн.

«Відзначу, що навіть за наявності фінансів реалізувати це було б практично неможливо без залучення місцевої влади та активних жителів. Тож ми раді, що в Мелітополі ми знайшли від них підтримку і взаєморозуміння», - констатував Олег Овчінніков.

Поміж тим, за кошти місцевого бюджету для кожної квартири закуплено холодильники, кухонні столи та стільці, шафи-купе, прихожі, дивани. Додатково закуплено ліжка для сімей, які цього потребують.

Вручаючи ключі щасливчикам Олег Овчінніков побажав їм радісного та  комфортного життя на новому місті.