11:45 / 26.10.2020 Общество

Син Стуса: Перед виборами на імені батька спекулюють політичні сили, які нічим іншим себе зарекомендувати не можуть

Генеральний директор Національного музею Шевченка, син письменника Василя Стуса Дмитро Стус заявив, перед проведенням місцевих виборів на імені його батька спекулюють політичні сили, які не мають особистих політичних досягнень. Про це він заявив в інтерв’ю сайту 1news.

Коментуючи суд у справі про заборону розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса, Дмитро Стус зазначив, що деякі політики намагаються пропіаритися у цій справі на імені його батька напередодні місцевих виборів.

«Як тільки наближаються вибори, одразу політики, що не мають жодних реальних успіхів, але дуже хочуть носити жупел «патріота» піднімають «справу Медведчука». Це триває вже багато років і відбувається за типовим радянським сценарієм. Призначають винного і натовп підтримує звинувачення», - зазначив Дмитро Стус.

«За декілька днів – вибори, перед якими на імені батька спекулюють політичні сили. Так що все очікувано і закономірно. За «Літописом Самовидця» – поки гетьмани воюють один з одним, їх перемагають чужинці. Справді – ніхто не приносив стільки шкоди як свої. Саме про це йшлося у вірші Василя Стуса «За літописом Самовидця», - зазначив він.

Син Василя Стуса заявив, що не розуміє чому політики, замість того, щоб розповідати про власні політичні успіхи та досягнення піаряться на судовому процесі над його батьком, який пройшов 39 років тому.

«Ситуація тягнеться вже 40 років, обросла бородою, хвостами, і, з моєї точки зору, дуже дурно пахне. Але перед кожними виборами все це повторюється. Замість того, щоб говорити про перспективи, говорити про програми, щоб вести політичний діалог між різними частинами нашого політикуму і частинами, відповідно, суспільства та між суспільними силами, які вони представляють, політики, які за минулу каденцію нічого не досягли, починають витягувати на світ справу Стуса і полемізувати, в тому числі, з Медведчуком (нардепа Віктора Медведчука, - ред.), не мовою сучасного розвитку, а мовою того, що сталося в далекій радянській добі, в 1980 році», - зазначив Стус.

Нагадаємо, що Дарницький суд Києва ухвалив рішення про заборону розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса через неправдиву інформацію про Віктора Медведчука.