12:02 / 30.07.2020 Общество

Обережно, інвестор: Грецька фірма ошукала українську компанію на 4,5 млн грн

Іван Куля для Резонансу

Прийнято багато говорити про важливість залучення іноземних інвестицій в Україну, однак закордонний інвестор може стати джерелом не лише економічного розвитку, а й проблем.

У скандалі з будівництвом біля села Прогресівка, що на Миколаївщині, поєдналися дві трендові теми сьогодення: залучення іноземних інвесторів та зелена енергетика. Отже, у 2019 році компанія Scatec Solar почала будівництво сонячної електростанції потужністю у 148 МВт у Березанському районі Миколаївської області. У якості генерального підрядника була залучена грецька фірма Sunel, яка належить громадянам Греції Константіносу та Александросу Зігурасам.

У вересні минулого року для виконання основних робіт Sunel найняла українську компанію «Престиж Сервіс». Утім, вже в січні грецька сторона почала затримувати виплати, а у березні-квітні фактично й зовсім їх припинила. Однак за допомогою обіцянок ось-ось відновити платежі грекам вдалося вмовити «Престиж Сервіс» продовжити роботу на будівельному майданчику.

Врешті-решт у травні обов’язки з виплати авансів взяв на себе основний замовник – компанія Scatec Solar.

Як повідомило Резонансу джерело з числа працівників будівельного майданчику, замовники більше не довіряли платежі Sunel. Однак документи щодо обсягів робіт та суми, що має бути виплачена, замовнику, як і раніше, подавала Sunel.

Ошуканій українській компанії греки обіцяли розплатитися на початку червня – коли Державна архітектурно-будівельна інспекція проінспектує об’єкт «СЕС Прогресівка 148 МВт». Але навіть після візиту ДАБІ і фактичної ухвали об’єкту гроші так і не були виплачені. 12 червня директор Sunel, громадянин Італії Мауріціо Перла та керівник проекту Яніс Каркатсуліс без будь-яких причин віддав розпорядження не пускати працівників «Престиж Сервісу» на будмайданчик, і такий стан речей триває і досі. Дзвінки та офіційні листи, які українська компанія надсилає Sunel, залишаються без відповіді, жодних заяв про наміри виплатити заборгованість грецька сторона не робить та, крім того, без жодних пояснень відмовляється підписувати акти виконаних робіт. Загальна сума заборгованості Sunel перед «Престиж Сервісом» зараз сягає 4,5 мільйонів гривень.

Окрема загадка в цій історії – як ДАБІ примудрилася дати первинне «добро» на недобудовану сонячну електростанцію, притому що «СЕС Прогресівка 148 МВт» став об’єктом скандалу не лише з боку ошуканих виконавців. Невдоволені діяльністю іноземних інвесторів і місцеві мешканці. Наприкінці червня 2020 року жителі навколишніх сел заблокували проїзд для вантажівок, які возять на будівництво будматеріали, вимагаючи від Sunel відремонтувати 40 км дороги, яку навантажені фури за рік розбили вщент. «Нам тільки в тому році зробили дорогу, а тут її по новій просто вбили. Швидка туди буде добиратися довго-довго, та чи вона туди добереться», - обурюються місцеві жителі.

Крім того, Sunel самовільно зайняла 10 гектарів землі, що належить селу Прогресівка, забруднила довкілля будівельним сміттям та вивезла глину і родючий ґрунт.

Голова Березанської райадміністрації Денис Мезенко заявив журналістам, що районна влада планує оскаржити договір, за яким Держгеокадастр дозволив іноземним забудовникам орендувати землю під сонячну електростанцію.

Окремою «родзинкою» ситуації виявилось те, що з боку компанії Sunel за відповідність будівництва СЕС нормам українського законодавства відповідає людина з підробленими документами.

Коли Резонанс спробував навести довідки відносно особи головного інженера об’єкту Володимира Конюченко, виявилося, що диплом про вищу освіту за серією та номером, вказаним ним в офіційних документах, у Реєстрі про освіту відсутній. Як відомо, підробка документів є кримінальним злочином, і ця обставина може анулювати усі отримані раніше у ДАБІ дозвільні документи та призвести до банкрутства проекту.

Отже проект, який мав розвивати в Україні зелену енергетику за допомогою іноземних інвестицій, у реальності приніс нашій державі лише додаткові проблеми.

Мешканці Прогресівки та навколишніх сіл замість екологічно чистої енергії отримали спаскуджене довкілля, український субпідрядник замість чесно зароблених грошей отримав мільйонні збитки, а Державне бюро розслідувань отримало чергову справу – кримінальне впровадження щодо неправомірності дій ДАБІ, яка чомусь спалахнула такою надзвичайною симпатією до грецької фірми Sunel, що вирішила ухвалити відверто недобудований об’єкт.

Заява про злочин до ДБР

Утім, як це не сумно, чогось подібного і треба було очікувати: на жаль, у світі Україна має репутацію держави, де корупція вирішує все.

Не дивно, що у деяких іноземних бізнесменів складається враження, що в нашій країні можна дозволити собі те, що не дозволено на їхній батьківщині.

Резонанс інформуватиме про подальший розвиток подій із будівництвом у Прогресівці, та має надію, що Україна таки зможе відстояти інтереси своїх громадян.