20:20 / 20.11.2023 Шоу-биз

Серіал про голодомор продемонструють на телеекранах (відео)

Суспільне Мовлення покаже документальний мінісеріал "Голодомор. Літописці", приурочений до 90-х роковин Голодомору 1932-33 років, повідомили у пресслужбі Суспільного.

До зйомок серіалу залучили визнаних у світі дослідників Голодомору, зокрема, автора видання "Листи з Харкова. Голод в Україні та на Північному Кавказі в повідомленнях італійських дипломатів 1932-1933 роки" Андреа Граціозі; авторку книжки "Червоний голод. Війна Сталіна проти України" Енн Епплбом; автора книжки "Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала" Мірослава Влеклого; авторів дослідження "Психологічні наслідки Голодомору в Україні" Вікторію Горбунову та Віталія Климчука; історикиню Дарію Маттінглі; директора Центру українських досліджень Кембриджського університету Рорі Фінніна; директор Українського наукового інституту в Гарварді Сергія Плохія та багатьох інших. 

"Голодомор. Літописці" – мінісеріал з 4 серій: "Столиця відчаю", "Ура Сталіну!", "Вершники апокаліпсиса" та "Тінь". Перша серія зосереджується на пошуку відповідей на питання, чому міжнародна спільнота підтримувала радянську владу у приховуванні геноциду. Розповідається про те, до яких наслідків призвели дії Сталіна та що відбувалося на території України впродовж 1932-1933 років.

"Це насправді нескінченно вражає: як так — всі все знають, консульські служби про це повідомляють, в пресу історія проривається, але бачимо абсолютну концентровану байдужість світу до факту, що в центрі Європи вмирають, гинуть від голоду мільйони людей, — зазначає автор сценарію Олександр Зінченко.

В наступних серіях показують шлях усвідомлення травми, якої українцям наніс Голодомор, а також як сучасному суспільству її усвідомити та прийняти.

"Моя бабуся народилася 24 березня 1934 року в лісі на Слобожанщині, куди раніше було вигнано її батька-куркуля з родиною. Він добровільно віддав все своє зерно, майно та худобу радянській владі. За це його принаймні не розстріляли. Відбиваючись від вовків, збираючи дикі рослини та гриби, родина зуміла вижити під час Голодомору. Бабуся пам'ятала про це завжди! Тому для мене, як і для багатьох українців, це не просто чергова історія... Це літопис нашої країни. Це особисте", — розповідає режисер-постановник Роман Барабаш.

Над мінісеріалом працювала компанія Fresh Production Group, на замовлення та за сценарієм Суспільного Мовлення. 

Прем’єрний показ відбуватиметься з 22 по 25 листопада на телеканалі Суспільне Культура. Серіал можна буде переглянути о 21:00. Після цього, у День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій 25 листопада, "Голодомор. Літописці" також транслюватимуть на місцевих каналах Суспільного: 11:10–12:50 – 1-2 серія; 22:00–23:40 – 3-4 серія. 

Крім того, подивитися документальний мінісеріал глядачі зможуть на ютуб-каналі Першого впродовж 25-26 листопада.

Підготувала: Ніна Петрович