22:44 / 17.07.2023 Шоу-биз

В Італії згадають про Соломію Крушельницьку

На одному із найбільших європейських оперних фестивалів в Італії - в Торре дель Лаго - відкриють виставку про Соломію Крушельницьку, яку підготували у Львові, повідомив Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької.

28 липня на одному із найбільших європейських оперних фестивалів – 69-у Фестивалі Пуччіні у Торре дель Лаго - в Італії відкриють виставку "Гранд тур: Соломія. Україна – Італія" про Соломію Крушельницьку. Проєкт реалізувала команда Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові за підтримки Українського культурного фонду.

Це перше таке представлення у світі видатної українки, львів’янки, володарки унікального лірико-драматичного сопрано діапазоном майже в три октави Соломії Крушельницької, яку прагнули бачити в себе найкращі тогочасні оперні театри світу. Виставку відкриють перед прем’єрою опери "Мадам Баттерфляй" Дж. Пуччіні – оперного шедевру, якому свого часу після нищівного провалу прем’єри у міланському театрі Ла Скала тріумф принесла саме Соломія Крушельницька.

Місто та Фестиваль, на якому щороку звучать виключно опери Дж. Пуччіні, для експозиції вибрані не випадково – адже саме в Торре дель Лаго мешкав цей славетний італійський оперний композитор, а в сусідньому містечку Віареджо тривалий час після одруження і завершення оперної кар’єри проживала Соломія Крушельницька. Обох митців поєднувала творча співпраця і дружба протягом багатьох років – українка, яку Пуччіні називав  "найпрекраснішою і найчарівнішою Баттерфляй",  була однією із найкращих інтерпретаторок його музики, з якою вона виступала у театрах Італії, Іспанії, Польщі, Португалії, Аргентини, Чилі, Уругваю, Єгипту. 

У музеї наголошують, що унікальна модульна виставка розповість міжнародній аудиторії походження і освіту Соломії Крушельницької, її оперні тріумфи на багатьох сценах світу, співпрацю із видатними композиторами, концертні турне. Завдяки понад столітнім архівним записам арій з опер "Мадам Баттерфляй" Дж. Пуччіні та "Валькірія" Р. Ваґнера у виконанні Крушельницької відвідувачі зможуть також почути її голос. Дизайн проєкту здійснив український медіахудожник Сергій Петлюк, персональні виставки якого були представлені в Україні, Франції, Данії, Польщі, США, Індії та ін. 

"Виставка розроблена та присвячена 150-літньому ювілею Соломії Крушельницької і є знакова для нашого музею, - наголосив директор Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Михайло Кобрин. - Наша стратегічна місія розповідати про Крушельницьку, яка повертається у Європу та світ для того, щоб нагадати про себе і свою славу! Виставка також важлива тим, що показує приналежність української спільноти до високої європейської культури через такі постаті, як Соломія Крушельницька".

Експозиція "Гранд тур: Соломія. Україна – Італія" триватиме упродовж місяця - до  завершення фестивалю Пуччіні 26 серпня. Утім уже нині команда музею веде перемовини, щоб показати цю виставку в оперних театрах та країнах, де Соломія Крушельницька тріумфувала  понад століття тому.

Підготувала: Ніна Петрович