11:56 / 08.06.2023 Шоу-биз

Війна - час аферистів і авантюристів: З росТВ в українську Армію ТБ

Армія ТБ - новий амбітний проект Міністерства оборони України щодо створення повноцінного телеканалу у форматі Military Discovery.

Ідея не нова, її обговорювали багато років, але реалізовувати почали лише зі вступом у дію Закону Про медіа. До слова, Закон про медіа згідно Європейського законодавства забороняє владі бути утримувачами засобів масової інформації. 

Міноборони винятком не є, а тому Армія ТБ, що вже транслюється у Т2, до жовтня мала би припинити існування.

Війна - час аферистів і авантюристів - тому всупереч логічній послідовності дій Міноборони попросило заснувати телеканал під час засідання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Представили оборонне відомство продюсери Армії ТБ Ілларіон Павлюк та Володимир Рибась – телебізнесмени, у співвласності яких перебувають телекомпаніями «IVORY films» та ТОВ «РРП ГРУП».

Над ідеєю Армії ТБ Павлюк та Рибась працювали протягом більш ніж пів року, однак в Т2 транслюються старі проєкти Центральної телерадіостудії Міноборони під брендом Військове телебачення України.

Military Discovery присутнє наразі лише на слайдах презентації, яку оприлюднював Детектор медіа.

Зі свого боку, «IVORY films» та «РРП ГРУП» вже багато років виготовляють фільми, серіали та телепрограми. Одна для російського ринку, а інша - для українського.

Зокрема, «IVORY films» до 2022 року активно працювала на російському ринку. Ілларіон Павлюк та Володимир Рибась були продюсерами більш ніж двадцяти картин, які знімалися і продавалися для країни-агресора. В той же час «РРП ГРУП» сиділа на тендерах Суспільного, де виготовляла телефільми патріотичного спрямування.

Важливий факт - у грудні 2022 року «РРП ГРУП» була оголошена переможцем у тендері на суму більш ніж чотири з половиною мільйонів гривень на створення серії телевізійних проєктів із робочою назвою «Патріот міняє професію».
Наразі ймовірний конфлікт інтересів внаслідок продюсування армійського телеканалу та впливу на дві приватні телекомпанії, одна з яких співпрацювала з країною-агресором, Ілларіон Павлюк та Володимир Рибась уникають пояснити.

Цікаво, чи будуть «IVORY films» та ТОВ «РРП ГРУП» виготовляти та продавати контент для телеканалу «Армія ТБ»? Натомість вже відомо, що Ілларіон Павлюк приведе у менеджмент державного каналу багатьох партнерів зі своїх комерційних компаній.

Для цього в Міністерстві оборони України створюється окрема військова частина, яка має стати основним роботодавцем для вже мобілізованих телевізійників «IVORY films» та «РРП ГРУП», а також для друзів новопризначеного продюсера, які хочуть сховатися від мобілізації, отримавши відстрочку як цивільні працівники Збройних Сил України.

Нагадаємо, що напрямок стратегічних комунікацій та інформаційної політики Міністерства оборони України очолює Ганна Маляр. З Ілларіоном Павлюком її об’єднує давня співпраця у медійних проєктах, зокрема, у телешоу «Говорить Україна»,  яке виробляла «IVORY films» з 2012 по 2022 рік.

Крижак Дмитро