11:02 / 20.02.2023 Шоу-биз

Антивоєнна драма "На Західному фронті без змін" взяла головну нагороду премії BAFTA

Фото: "На Західному фронті без змін"

Антивоєнна драма "На Західному фронті без змін" (Im Westen nichts Neues, 2022) німецького режисера Едварда Бергера стала тріумфатором 76-ї премії Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA), повідомляють Podrobnosti. 

Загалом фільм, який лідирував за кількістю номінацій, завоював 7 нагород з 14, на які претендував. Він отримав визнання британської академії у номінаціях "Найкращий фільм", "Найкраща режисерська робота", "Найкращий неангломовний фільм", "Найкращий адаптований сценарій", "Найкраща операторська робота", "Найкраща музика до фільму" та "Найкращий звук".

Двогодинний фільм заснований на однойменному антивоєнному романі Еріха Марії Ремарка (1898-1970), в якому він описує жахи Першої світової війни від імені 19-річного Пауля Боймера.

Режисер фільму Едвард Бергер, отримуючи премію, заявив, що послання Ремарка не втратило своєї актуальності й у ХХІ столітті:

На Західному фронті без змін" розповідає історію про молодих хлопців, які отруєні правою націоналістичною пропагандою. Вони йдуть на війну, думаючи, що це пригода. А війна - що завгодно, але не пригода. Це одне з послань роману Ремарка, і коли ми почали робити цей фільм, це нам здалося важливим посланням і через 100 років після того, як ця книга була опублікована.

"Банші Ініширина" та "Елвіс"

Друге місце за кількістю "бронзових масок" розділили фільми "Банши Ініширина" (The Banshees of Inisherin, 2022) Мартіна Макдонаха та "Елвіс" (Elvis, 2022) База Лурмана. У них чотири нагороди.

"Банші Ініширина" розповідає про сварку двох найкращих друзів, які живуть на вигаданому острові Ініширин в Ірландії у 1923 році, незадовго до завершення громадянської війни. Одного дня музикант Колм Доерті (Брендан Глісон) перестає спілкуватися з фермером Патріком Салліваном (Колін Фаррелл), який намагається з'ясовувати, що ж стоїть за цим рішенням.

Картина, заявлена у десяти номінаціях, була відзначена "бронзовими масками" за оригінальний сценарій, як найкращий британський фільм, а також виконання ролей другого плану як чоловічої (Баррі Кеоган), так і жіночої (Керрі Кондон).

"Елвіс", який розповідає про життя і творчий шлях короля рок-н-ролу Елвіса Преслі (1935-1977), був удостоєний нагороди у номінації "Краща чоловіча роль" (Остін Батлер), а також відзначений за найкращий кастинг, дизайн костюмів, макіяж і зачіску.

Нагорода за "Найкращу жіночу роль" дісталася Кейт Бланшетт. 53-річна австралійська актриса отримала її за роль суперечливої Лідії Тар - диригента та композитора - у драмі "Тар" (Tar, 2022) Тодда Філда.

Інші номінації

Приз за найкращу роботу художника-постановника дістався драмі "Вавілон" (Babylon, 2022) Дем'єна Шазелла, а за найкращі візуальні ефекти - "Аватару: Шлях води" (Avatar: The Way of Water, 2022) Джеймса Кемерона.

Американська стрічка "Навальний" (Navalny, 2022) режисера Деніела Роера отримала премію як "Найкращий документальний фільм".

Найкращим мультиплікаційним фільмом визнали "Піноккіо Ґільєрмо дель Торо" (Guillermo del Toro's Pinocchio, 2022).

Британська академія традиційно оголошує імена лауреатів премії BAFTA між церемоніями присудження двох головних нагород світу кіномистецтва у США: "Золотого глобуса" (відбулася 10 січня у Лос-Анджелесі) та "Оскара" (відбудеться у Голлівуді 12 березня).

Підготував: Сергій Дага