14:48 / 24.01.2024 Пресс-релизы

Подарункові ікони: куди поставити в оселі та як з ними поводитися

Ікони — чудовий подарунок для вірян, якщо він зроблений від серця. Православна церква не забороняє купувати і продавати їх за умови, що отримані гроші підуть на добру справу. Багато хто часто вибирає їх на подарунок до великих церковних свят. Якщо потрібно купити ікону близьким або друзям, дізнайтеся, які образи святих мають бути в домі.

Які ікони можна приносити в будинок

Якщо збираєтеся на день народження, то купуйте ікони на подарунок у fama.ua із зображенням головних постатей у православ’ї. Вони допоможуть вірянину зосередитися на молитві до Бога й відволіктися від мирських турбот. Це може бути ікона Ісуса Христа, Божої матері та Миколи Чудотворця. Вони з давніх часів вважаються найголовнішими релігійними образами в будинку. Якщо порівнювати із зображеннями інших святих, то до них ставляться з особливою пошаною.

Ікона має бути куплена без злого наміру. З нею потрібно поводитися обережно, тому що це не звичайний портрет. Її слід освятити в храмі до того, як поставити на домашній іконостас. Він повинен розташовуватися в східній частині будинку, тому що за церковними традиціями православні моляться на схід, очікуючи Його пришестя. Перед іконами не можна лаятися, а чоловікам — стояти в головному уборі.

Де поставити подарункові ікони на іконостасі

Розташування ікон на домашньому іконостасі:

  • ікона Ісуса Христа має бути в центрі, але праворуч від того, хто молиться;

  • ікона Божої Матері — ліворуч від зображення Спасителя;

  • ікона Святої Трійці — над ними;

  • ікони інших святих — під ними.

На іконостасі заборонено розміщувати декоративні предмети інтер’єру. Якщо немає можливості підвісити ікони, то їх можна поставити на окремий стіл. У центрі мають бути ікони Ісуса Христа й Божої Матері, а з боків — усі інші.

Православні ікони дозволяється розставляти в різних кімнатах будинку, крім ванної та туалету. Навпроти вхідних дверей може бути ікона Семистрільна чи «Пом’якшення злих сердець», на кухні — зображення Таємної вечері, а в дитячій — ікона «Янгол-охоронець» або «Казанська Божа Матір». Якщо працюєте вдома, то на письмовому столі можна розмістити зображення Миколи Чудотворця, Георгія Побідоносця, апостола Гавриїла чи Матвія. Але не варто зберігати в будинку зображення святих, до яких не збираєтеся звертатися в молитві.

Де купити ексклюзивні ікони в Україні

Магазин FAMA на замовлення доставляє дорогі колекційні ікони в Київ та інші міста України. Їх купують в подарунок на день народження, хрестини, вінчання та інші свята. В асортименті настільні, складані й великі ікони, виготовлені сучасними майстрами чи іконописцями XVII–XX століть.