12:13 / 23.08.2023 Пресс-релизы

Історія харківських вулиць: від Конторської до Червоножовтневої та назад

«Вулиця, на якій зупинився час», саме такий штамп часто використовують стосовно Конторської. Більшість місцевої забудови — старовинні будинки, що з'явилися в XIX-початку ХХ століть і багато в чому зберегли свій первозданний вигляд. Про цю вулицю і буде сьогоднішня розповідь від журналістів MyKharkov.info.

Історія вулиці

Спочатку вулиця, що з'єднувала центр міста та Холодну гору, носила найменування Різдвяної — на честь розташованої тут церкви, імовірно побудованої ще першими поселенцями в середині XVII століття. Храм кілька разів згоряв ущент, поки в 1781-1783 роках не був збудований з каменю. Один із двох харківських соборів, збудованих в українському стилі, «дожив» до 1920-х років, поки не потрапив під руку більшовикам (вони ж, до речі, знищили і другу релігійну будівлю на Конторській — татарську мечеть).

Перше перейменування вулиці відбулося у 30-х роках 19 століття. За легендою, причиною тому стала «контора винного відкупу», що розташувалася тут, висловлюючись сучасною мовою — питний заклад при лікеро-горілчаному заводі.

Втім, незважаючи на таке сусідство, у дореволюційний час тут мешкали переважно купці, дрібні торговці та міщани. Звідси й зовнішній вигляд багатьох будинків — із підкресленням власного статусу за допомогою пілястрів, фронтонів та інших елементів неокласицизму.

У радянський час

Пізніше за часів УРСР вулиця стала Червоножовтневою — на честь машинобудівного заводу «Червоний Жовтень». Ця назва не надто прижилася серед харків'ян — багато людей похилого віку все одно називали її Конторською, а в листопаді 2015 року за рішенням міської ради вулиці було офіційно повернуто колишнє найменування. Це сталосяв рамках загальноукраїнської хвилі декомунізації.