21:03 / 21.09.2022 Пресс-релизы

Порядок та процедура реєстрації фізичної особи-підприємця (ФОП) у 2022 році

Що таке ФОП

Ви запланували відкрити власний бізнес, проте, поки що не в планах стрімко розростатись? Або ж вам набридло бути найманим працівником, чи плануєте самостійно сплачувати податки, проте не готові до статусу юридичної особи. В такому випадку вірним кроком буде оформлення ФОП. Це фізична особа, або ж підприємець. Це буде найбільш підходящою формою, якщо ви плануєте невеликий бізнес, навіть якщо такі ж фізичні особи будуть вашими кінцевими покупцями.

Переваги та недоліки

В такої форми є свої переваги та недоліки. Зокрема, з переваг є досить просте оформлення та облік, вам непотрібно буде наймати директора, у вас буде можливість вибрати групу для спрощеного оподаткування, але це в деяких випадках. Також вам не потрібно буде виплачувати зарплату, тому що кошти ФОП являються і коштами фізичної особи.

 Також є й недоліки, найбільший з них, це відповідальність всі наявним майном за будь-які зобов’язання, які так чи інакше пов’язані з підприємницькою діяльністю.​​

Обрання КВЕДів

Згідно з класифікатором видів економічної діяльності обираються Види діяльності ФОП. Немає жодних обмежень в законодавстві, які б стосувались їх кількості. Також у вас є можливість вибору з абсолютно будь-яких галузей.

 Якщо в ваших планах є розширення бізнесу в майбутньому, то краще заздалегідь вибрати всі КВЕДи, які ви запланували, тому що вам доведеться заплатити за внесення змін в реєстрі. Проте ви не змушені виконувати на будь-яку діяльність, яку обрали.

Вибір системи оподаткування

Заява на обрання спрощеної системи оподаткування подається під час самої процедури реєстрації. Проте, перед оформленням потрібно обов’язково оприділитись з типом.

В Україні на 2022 рік, ФОП має змогу вибрати між загальною і спрощеною системою оподаткувань.

перша група

Перша група належить до побутових послуг чи торгівлі роздрібною продукцією. Умовою є те, що ваш дохід за рік не перевищує 300 000 грн, а також ви не маєте можливості наймати інших працівників. В цьому випадку податок для дієздатних осіб буде розміром 10% прожиткового мінімуму.

друга група

Друга група підійде для надання різних видів послуг іншим особам, які також сплачують податки, або ж продажу товарів чи виробництва. Дохід протягом року не повинен перевищувати 1.5 мільйона грн, а кількість найманих співробітників не більше 10 осіб. Підприємець другої групи сплачує вже 20% від мінімальної зарплати.

третя група

В третій групі ФОП обмежений 5 мільйонами грн, а також сплачує 5% з загального доходу.

четверта група

В четверту групу переважно входять виробники сільськогосподарської продукції. ФОП четвертої групи зобов’язаний сплачувати єдиний податок з загальної площі землі, яка знаходиться у використанні. Розмір доходу тут значення не має.

Підготовка та подача документів

Для початку процедури реєстрації вам необхідно буде підготувати декілька документів, таких як:

  • Форма №10
  • Заява про обрання спрощеної форми або ж форми платника ПДВ. Цей документ можна подати і після самої процедури реєстрації в податкові органи.

Всі необхідні документи подаються до ЦНАПу, або ж до будь-якого нотаріуса, за вашим бажанням. Якщо ви обираєте нотаріуса, то він обов’язково має бути державним реєстратором. В центрі надання адміністративних послуг така процедура є безкоштовною, а реєстрація триває 3-4 дні. У випадку з нотаріусом, ви отримаєте документ про реєстрацію вже наступного дня, проте послуги нотаріуса є платними.

 ФОП може подавати документи як самостійно, так і через представника. Вам потрібно буде мати паспорт, ідентифікаційний код, це якщо документи ви подаєте самостійно, в випадку з представником, він повинен мати ще й довіреність, яка засвідчена нотаріусом.

 Законодавство України передбачає можливість реєстрації фізичної особи підприємця з 16 років, однак потрібна буде згода від батьків, яку засвідчить нотаріус.

Державний реєстратор проводить необхідну процедуру реєстрації впродовж 24 годин, одразу ж після того, як отримав всі необхідні для цього документи. Відразу після цього податкові органи заносять підприємця в облік.

 Для того щоб зареєструватись платником єдиного податку, потрібно буде додатково ще виконати деякі необхідні для цього дії. Потрібно буде подати заяву на обрання спрощеної системи, якщо ви ще не подавали такий документ реєстратору. Також потрібно буде зробити запит, для того щоб отримати Витяг з реєстру платників єдиного податку. Фінальним кроком буде реєстрація Книги доходів та витрат.

 Як тільки вас зареєструють як ФОП, з того самого моменту ви можете відкривати банківські рахунки та активно розпочинати займатись своїм бізнесом.

 Для вирішення будь якої проблеми з реєстрації ФОП, ви можете звернутись онлайн в нашу компанію S&P Agency. Ми надамо вам якісну консультацію, та відповімо на будь-які питання.