14:03 / 13.07.2022 Пресс-релизы

Власників українських сайтів закликають дерусифікувати домени

Реєстратор доменних імен Cityhost.ua запровадив ініціативу з дерусифікації українських доменних імен. Компанія закликає власників сайтів використовувати імена у зонах з правильною транслітерацією kyiv.ua замість kiev.ua, rivne.ua замість rovno.ua тощо.

В українському просторі Інтернет налічуються мільйони сайтів. Кожен із них має власне ім’я – домен. Так склалося, що для деяких міст спершу були запущені зросійщені зони: kiev.ua, kharkov.ua, rovno.ua тощо. Їхня транслітерація базується на російських назвах міст: Киев, Харьков, Ровно. Вже пізніше впровадили можливість реєстрації імен у зонах з транслітерацією, що базується на українських назвах: kyiv.ua, kharkiv.ua, rivne.ua тощо. Кількість імен в українському сегменті, що зареєстровані в неправильних доменах, значно переважає імена в зонах з правильною транслітерацією.

«Станом на 01.05.2022 року в Україні зареєстровано майже 50000 доменів в русифікованих зонах. Натомість імен у правильних зонах трохи менше 13000. Найкраща ситуація зі столичним доменом. Завдяки інформаційній кампанії Kyiv not Kiev кількість імен у правильний зоні зростає, а в русифікованій знижується. З іншими регіональними зонами ситуація гірша – переважна більшість імен зареєстрована в русифікованих зонах», — каже Олег Рівтін, директор з маркетингу Cityhost.ua.

Аби змінити ситуацію Cityhost.ua запустив ініціативу з дерусифікації українських доменів. В рамках ініціативи провайдер впроваджує такі зміни:

  1. Прибирає можливість реєстрації імен в русифікованих зонах. В компанії тепер не можна зареєструвати домени в зросійщених зонах.
  2. Знижує вартість реєстрації імен у правильних зонах. Реєстрація в українізованих зонах коштуватиме 99 грн.
  3. Спрощує процедуру переходу на правильне ім’я. Клієнти компанії зможуть у декілька кліків перейти на ім’я у правильній зоні.
  4. Запрошує долучитись до ініціативи українських реєстраторів доменів. Директор з маркетингу Олег Рівтін публічно закликав колег-реєстраторів долучатись.

Прибрати з адреси сайту зросійщену зону нескладно — потрібно зареєструвати правильний домен (у поточного реєстратора), внести зміни в код та конфігураційні файли, прописати нове ім’я як «псевдонім» до існуючого та зробити перенаправлення зі старої адреси на нову.