15:47 / 28.12.2019 Политика

"Із беркутівця – в рекетири": голова Нацполіції Львівщини почав "трусити" місцевий бізнес? - ЗМІ

Голова Нацполіції Львівщини, колишній «беркутівець» Василь Віконський зайнявся рекетом. Проти підприємців, чий бізнес зареєстрований у Львові та області, «перевертні у погонах» фабрикують кримінальні справи і таким чином намагаються змусити платити данину.

Відповідні звернення зі скаргами підприємців надійшли на адресу видання «Вголос».

Підприємці повідомляють, що до їхніх офісів почали приїздити так звані «посланці» від Віконського з вимогою віддати частину бізнесу і щомісяця сплачувати данину. Для «переконливості» рекетири заздалегідь фабрикують кримінальні справи проти цих бізнесменів і лякають тюремним ув’язненням в разі відмови давати «відкат».

Зазначається, зокрема, що відповідні зустрічі із львівськими бізнесменами організовують не тільки співробітники Львівського ГУНП, напряму підпорядковані Віконському, а й їхні колеги з Івано-Франківського та Хмельницького управлінь. З огляду на це підприємці припускають, що Віконський намагається приховати свої діяння за спинами начебто «чужих» йому поліцейських. Водночас із відкритих джерел відомо, що до переведення на Львівщину Віконський очолював управління поліції саме в Івано-Франківський та Хмельницькій областях, тож стає очевидним, що тамтешні «перевертні у погонах» і до сьогодні залюбки виконують всі вказівки Віконського.

Підприємці також припускають, що колишній «беркутівець» раптово почав тиснути на бізнес, передбачаючи можливу відставку й намагаючись «відпрацювати» кошти, сплачені за «сприяння» призначенню його на відповідну посаду. Повідомляється, що на «рибне місце» Віконського проштовхнув один з найбільш скандальних правоохоронців, колишній заступник голови МВС Сергій Чеботар. Подейкують, що Віконський сплатив Чеботарю за посаду 800 000 доларів, до сьогодні консультується з ним по всіх найприбутковіших схемах і ділиться награбованим.

Що ж до відставки, то її, як відомо, вже протягом кількох місяців вимагають громадськість Львівщини та депутати Львівської обласної ради. Підставою для такої вимоги стало організоване Віконським криваве побоїще у містечку Соснівка. На початку вересня за безпосередньою вказівкою й з наглядом голови Нацполіції новітні недолюстровані «беркути» жорстоко побили шахтарів та місцевих мешканців, які протестували проти купівлі вугілля з РФ. Серед постраждалих тоді були також жінки й діти.

Підприємці звертають увагу й на те, що саме від їхньої діяльності в наступному році залежатиме фінансове становище області. За даними Львіської ОДА, обласний бюджет на 2020 рік скоротиться більше ніж удвічі й на 54% залежатиме від податків і зборів. А ключовим з цих податків, як відомо, є ПДФО – податок на доходи фізичних осіб, сплачуваний підприємцями за відкриті ними робочі місця. Тож якщо рекетири Віконського доведуть до кінця свої злочинні наміри, постраждають не лише чесні підприємці, а й вся громада області.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голову Нацполіції Львівщини підозрюють у «кришуванні» криміналу в області. Йшлося про сприяння діяльності відомих кримінальних авторитетів, квартирні крадіжки та дрібне шахрайство. «Відповідальним» за цю сферу «заробітку» у Львівській області називали родича Василя Віконського – Віктора Хопту.