18:17 / 21.11.2019 Политика

"В Норвегії недопустима навіть думка про можливість фальсифікації на виборах", – ділиться враженнями від поїздки в м. Осло голова центральної виборчої комісії Олег Діденко

Нагадаємо, що наразі делегація ЦВК перебуває з навчальним візитом в Королівстві Норвегія. Представники Комісії вивчають кращі практики застосування електронних систем документообігу, діляться враженнями про країну загалом та про вибори, їхню організацією та ставлення громадян до виборів зокрема.

"У норвежців є чому повчитись. Тут стільки зусиль докладається, щоб на вибори прийшло і проголосувало якомога більше людей! Як на рівні популяризації, так і на організаційному рівні: раннє, попереднє, основне голосування. Загальна тривалість – до трьох місяців. Як наслідок – явка у 80%. Норвезький виборець дуже відповідальний. Йому й в голову не прийде продавати свій голос чи пропустити вибори без дуже вагомої на те причини. Це виховується з дитинства. Приклад батьків, постійна популяризація, відповідні розділи у шкільних підручниках. Можливість самим проводити вибори в школі, організовувати їх, голосувати, підраховувати голоси – шкільні вибори норвежці практикують вже кілька десятиліть. Все це в сукупності виховує активного і свідомого виборця, який заслуговує на повагу. Щодо України, то мені дуже хотілось би, щоб через кілька років так ставили в приклад нашого виборця. І ми працюємо над цим", – розповідає Олег Діденко.

Окрім того, в Норвегії діє високо професійний принцип формування органів адміністрування виборів. На належному рівні – технічне оснащення та програмні засоби.

Нагадаємо, що візит в м. Осло відбувається в рамках проекту "Посилення кібербезпеки і прозорості виборчого процесу", який виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні на запит Центральної виборчої комісії за підтримки місії США при ОБСЄ, Міністерства закордонних справ Норвегії, урядів Німеччини та Словаччини.

В рамках проекту ЦВК вже активно працює над підвищенням прозорості виборчого процесу. Кожне засідання Комісії транслюється онлайн, розроблено та здійснюється апробація прототипу модельного веб-ресурсу для територіальних виборчих комісій.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії