18:02 / 23.10.2019 Политика

Голова ЦВК Олег Діденко: "Одне із головних завдань – модернізація комісії, впровадження в її діяльність новітніх технологій"

23 жовтня відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Олега Діденка з Координатором проектів ОБСЄ в Україні Надзвичайним і Повноважним Послом Генріком Вілладсеном. У заході також взяли участь заступники Голови Комісії Сергій Дубовик, Віталій Плукар, секретар Комісії Олена Гатаулліна, члени Комісії Оксана Боярчук, Сергій Постівий, керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, керівники структурних підрозділів Секретаріату Комісії, спеціаліст з питань виборів та врядування Координатора Євген Побережний та спеціаліст проекту "Посилення кібербезпеки і прозорості виборчих процесів в Україні Координатора Ігор Ткаченко.

Голова Комісії подякував Координатору проектів ОБСЄ в Україні за багаторічну підтримку й допомогу, що надавалася ЦВК з самого початку співпраці. Зокрема, за передану для потреб Комісії офісну техніку та приладдя, участь у навчанні членів комісій під час усіх виборчих процесів, підготовку просвітницьких матеріалів, навчальних збірників та організацію для обміну досвідом закордонних відряджень тощо.

Своєю чергою Генрік Вілладсен теж наголосив на довгому (понад 10 років) співробітництві та додав, що він, як Координатор готовий і надалі всіляко підтримувати діяльність Комісії щодо організації і проведення виборів та виконання Україною своїх зобовʼязань.

Під час насиченого спілкування сторони обговорили низку актуальних питань щодо подальшої співпраці між ЦВК та Координатором проектів ОБСЄ в Україні. Зокрема, йшлося про організацію навчального візиту членів Комісії до Королівства Норвегія для вивчення закордонного досвіду застосування системи електронного документообігу в органах адміністрування виборів. У цьому контексті була обговорена й можлива конкретна допомога щодо запровадження такої системи в ЦВК.

Окрім того, учасники зустрічі зупинилися на питаннях вдосконалення конференц-системи залів засідань Комісії, зокрема, трансляції засідань на офіційному веб-сайті ЦВК, проведення регіональних презентацій прототипу веб-ресурсу територіальних виборчих комісій і його пілотування, створення чат-боту ЦВК для інформування виборців, організацію навчання співробітників управління інформатизації Секретаріату Комісії. Також йшлося про закупівлю і передачу обладнання для покращення кіберзахисту електронних систем Державного реєстру виборців.

На завершення зустрічі Голова Комісії Олег Діденко наголосив, що вбачає одним із своїх головних завдань – модернізацію Комісії, впровадження в її діяльність новітніх технологій. Тож, за його словами, в цьому аспекті всі запропоновані під час нинішньої зустрічі проекти є дуже ефективними, важливими та корисними для Центральної виборчої комісії. При цьому сторони домовилися щодо їхньої конкретизації вже найближчим часом під час наступних фахових зустрічей за кожним із окреслених напрямів.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії