12:26 / 17.10.2019 Политика

ЦВК долучилась до процесу вдосконалення виборчого кодексу України

16 жовтня членами Центральної виборчої комісії на нараді спільно із працівниками Секретаріату Комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців були обговорені окремі позиції щодо внесення змін до положень Виборчого кодексу України.

Зокрема, були запропоновані позиції щодо зміни структури Кодексу. При цьому вбачається за доцільне усі положення щодо правового регулювання окремих типів виборів помістити в окремі книги Кодексу.

Окрім того, йшлося про правове регулювання діяльності Центральної виборчої комісії. Оскільки Комісія, як постійно діючий колегіальний державний орган, наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення не лише загальнонаціональних та місцевих виборів, а й всеукраїнського та місцевих референдумів, що не охоплюється нормами Кодексу, то було запропоновано залишити окремий Закон України "Про Центральну виборчу комісію".

Обговорювалося питання підвищення фахового рівня членів виборчих комісій, в тому числі формування окружних виборчих комісій на професійній основі.

Також Комісія розглянула питання щодо надання можливості впроваджувати у виборчий процес інформаційні технології обробки, збору, аналізу інформації, здійснення заходів з автоматизації виборчого процесу, в тому числі в порядку експерименту та поетапного застосування окремих елементів е-виборів (в межах імплементації Указу Президента України від 29 липня 2019 року № 558 "Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг").

Комісія звернула увагу і на доопрацювання положень Кодексу, які регулюють питання порядку закупівлі товарів, робіт і послуг для організації підготовки та проведення виборів.

На завершення наради члени ЦВК зупинилися на правових та організаційних засад ведення Державного реєстру виборців.

Вказані та інші напрацьовані пропозиції будуть надані Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування для подальшого ґрунтовного обговорення в межах роботи цього Комітету.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії