16:09 / 02.10.2019 Политика

Владне протистояння в Запорізький області: губернатор проти головного еколога – нові подробиц

Стали відомі справжні причини відсторонення від посади директора Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації Віталія Гордієнка та його заступника губернатором.

Про них відсторонений посадовець розповів у ексклюзивному коментарі нашому кореспонденту.  

За словами Гордієнка, губернатор став маріонеткою бізнесмена Дмитра Попова, який, використовуючи свій вплив на очільника області, намагається помститися за давні образи.

Дмитро Попов наразі є позаштатним радником Віталія Туринка, на якого має неабиякий вплив. Це обумовлено тим, що голова Запорізької ОДА завдячує отриманій посаді саме Попову, який скористався тісними стосунками з «95 кварталом» та сприяв призначенню на найвищу у регіоні посаду лояльної для себе персони.

Комерсант Дмитро Попов є співвласником відомої мережі ювелірних магазинів та ломбардів, а також має «підмочену» розкраданням чорнозему на території Широківської громади репутацію. Зокрема, є неспростовні докази та факти, які можуть свідчити про порушення кримінального законодавства новоспеченим радником. Фото- та відеоматеріали надані безпосереднім учасником інциденту.

Йдеться  про випадок, що трапився у 2018 році. Тоді, під час чергового зняття родючого шару землі Дмитром Поповим, інспектор з благоустрою територіальної громади намагався зупинити ці  протиправні дії. Після нецензурної лайки та фізичної розправи, чоловіка насильно запхали до автомобіля та проти його волі утримували до моменту, поки трактор та вантажівка не покинули територію.

Попри погрози з боку Попова, інспектор звернувся із заявою до райвідділу. Але правоохоронці  фактично повідомлення про злочин проігнорували. Тоді чоловік звернувся по допомогу до свого колишнього керівника Олександра Сергієнка, який на той час вже працював заступником директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

За словами Віталія Гордієнка, про цю ситуацію він дізнався вже безпосередньо від свого заступника, який просив посприяти в реєстрації заяви про скоєння злочину. Лише після втручання Гордієнка, правоохоронці заяву зареєстрували та розпочали «імітацію перевірки». За подальшим розвитком справи ані Гордієнко, ані Сергієнко не стежили.

Згодом з невідомих причин правоохоронці припинили розгляд справи, а Дмитро Попов разом з охоронцем за свої протизаконні дії жодної відповідальності не понесли.

Після призначення Віталія Туринка на посаду голови облдержадміністрації, його помічник Володимир Головешко передав «наполегливе прохання» голові Широківської ОТГ Денису Коротенку звільнити цього інспектора.

Зрештою, після невдалих спроб тиску на Гордієнка щодо його звільнення з посади директора Департаменту, губернатор вдався до дискредитації діяльності всього Департаменту екології та природних ресурсів та його керівника особисто.

Наразі Віталій Гордієнко, у порядку ст. 214 КПК України, направив заяву до Державного бюро розслідувань для з’ясування, з яких причин Дмитро Попов та його охоронець досі не притягнуті до відповідальності за ст. 342 КК України.

«Безпосередньо від Віталія Туринка я чекаю принципової позиції та нетерпимості до будь-яких проявів порушення законів України, адже непогано було б гучні гасла з трибуни підтверджувати діями. Якщо спиратися на головний акцент його промов «Переможемо цю заразу!», досі незрозуміло, що для нього зараза і кого він перемагає», - підсумував Віталій Гордієнко.